Ομήρου: Εκπέμπει SOS προς Κυβέρνηση και ΚΤ για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης

13:48 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Ομήρου: Εκπέμπει SOS προς Κυβέρνηση και ΚΤ για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης από το onlycy.com.

Σήμα ζωής και θανάτου εκπέμπει προς την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου καθώς με βάση πληηροφόρηση που κατέχει αναμένεται

ότι το Σάββατο θα ανακοινωθεί ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα ανέρχεται στα 10 δις.

Σε δήλωση του μετά από τη συνάντηση με το Δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές Κερύνειας, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ανησυχία επειδή όπως είπε «φαίνεται να υιοθετείται το ακραίο σενάριο σε ό,τι αφορά της κεφαλαιουχικές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών τις οποίες αναδεικνύει κοντά στα 10 δις ευρώ που ουσιαστικά καθιστά το χρέος μη βιώσιμο».

«Στις συναντήσεις της Pimco με τις τράπεζες, όπως διαφαίνεται η Pimco περιορίστηκε σε γενικά σχόλια χωρίς να δώσει ουσιαστικά στοιχεία για τον τρόπο υπολογισμού των αναγκών», είπε ο κ. Ομήρου προσθέτοντας πως «αυτό ονομάζεται έλλειψη διαφάνειας».

Ποιοί ακριβώς ήταν οι όροι εντολής που επιτρέπουν στη Pimco να μην παρέχει πλήρη διαφάνεια στη μέθοδο του υπολογισμού, διερωτήθηκε υποβάλλοντας ταυτόχρονα το ερώτημα :»Πώς συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις η Black Rock;”

Διερωτήθηκε επίσης εάν η Pimco έχει εμπειρίες με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, και έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και της κουλτούρας που χαρακτήριζε τη διαχείριση των οφειλετών από τις τράπεζες εδώ και δεκαετίες.

«Τα σημερινά δεδομένα, και θέλω να προειδοποιήσω, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για αυτά που αναμένεται να ανακοινωθούν το Σάββατο θα καταλήξουμε με ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του Συνεργατισμού, να είναι κρατικοποιημένα».

«Όλες οι τράπεζες συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού θα καταλήξουν στα χέρια του κράτους, και αυτό μετατρέπει τον παραδοσιακό, κλασσικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος από ευέλικτο σε μη ευέλικτο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής και διατύπωσε τη θέση ότι ‘επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα πλήξει την Κύπρο και ως κέντρου προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».

Αναφέροντας ότι στην Ελλάδα με τη γνωστή κατάσταση η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια και το έχει επιτύχει σε μέγιστο βαθμό να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας κρατικοποιήσεις τραπεζών, διερωτήθηκε εάν «στην Κύπρο, μετά από αυτή την πολύμηνη μελέτη του διαγνωστικού ελέγχου θα καταλήξουμε να μετατρέψουμε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε κρατικό».

Καταλήγοντας είπε: «Θέλω να εκπέμψω ένα SOS για το πού οδηγούνται τα πράγματα και αυτό απευθύνεται και προς την Κεντρική Τράπεζα και προς την Κυβέρνηση».

The post Ομήρου: Εκπέμπει SOS προς Κυβέρνηση και ΚΤ για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα