Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη χωρίς απρόοπτα αλλά και με απουσίες η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου

15:36 28/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, συνοδευόμενος από τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου.


Μετά το τέλος της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η

σημερινή επέτειος είναι μια επέτειος μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της «μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του ιταλικού φασισμού το 1940», την οποία χαρακτήρισε «πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης, η οποία αφύπνησε την τότε Ευρώπη, που ήταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938».

Η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, “σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνά η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και ό,τι μπορούσε να δώσει».

«Και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο ο ελληνικός λαός. Αυτό που έπρεπε να δώσει, το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Μην νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς», ανέφερε.

«Οι εθνικές επέτειοι έχουν αξία από την ώρα που επικαιροποιούν διαχρονικά μηνύματα της ιστορίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη δική του δήλωση ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας λέγοντας ότι η σημερινή παρέλαση δημιούργησε «ανώτατα και ευγενή αισθήματα» και ότι δυνάμωσε το «φρόνημα του ελληνικού λαού» δίνοντάς του δύναμη απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις που ζει η χώρα.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το σημαντικό μήνυμα της σημερινής παρέλασης είναι αυτό της ενότητας, της ομοψυχίας και της αλληλεγγύης και κάλεσε τους πάντες να σταθούν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης που δίνει μια δύσκολη μάχη και να εγκαταλειφθούν οι λογικές που «μικραίνουν τα μεγάλα και μεγαλώνουν τα μικρά».

Τόνισε ότι η Ελλάδα και στο παρελθόν έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα και τα έχει καταφέρει και ότι αυτό θα γίνει και τώρα, και χαρακτήρισε τις Ένοπλες Δυνάμεις «εγγυήτριες της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας» της χώρας, «προασπιστές της δημοκρατίας και των κατακτήσεων του λαού».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η παρέλαση έστειλε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «ισχυρή» και «σταθεροποιητικός παράγοντας στην υπηρεσία πάντοτε του διεθνούς δικαίου» προς την ευρύτερη περιοχή «που διέρχεται μια ιστορική φάση αστάθειας, ρευστότητας και αβεβαιότητας. Κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου να μεταφέρει στο Κυπριακό Ελληνισμό «ένα μήνυμα αλληλεγγύης της πατρίδας μας και του λαού μας».


Στην εξέδρα των επισήμων της στρατιωτικής παρέλασης βρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Θεοφ. Παππάς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Μητροπολίτης Άνθιμος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο.

Αντίθετα, δεν έδωσαν το «παρών», φέτος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, λόγω του ζητήματος που δημιουργήθηκε, αρχικώς, από την πρόσκληση που απυήθηνε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και σε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να παρευρεθούν στην παρέλαση.

Στην απόφαση αυτή είχαν αντιδράσει έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είχαν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην παρέλαση.

Στη συνέχεια, την Κυριακή το πρωί, ο κ. Τζιτζικώστας, υπερασπιζόμενος την επιλογή του αυτή, έφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο να μην προσκληθεί από κάποιον το ΠΑΣΟΚ επειδή π.χ ο πρώην Υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος έχει φυλακιστεί για συγκεκριμένα αδικήματα και υπό την έννοια αυτή να εκτιμηθεί ότι όλο το κόμμα είναι «εγκληματική οργάνωση». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να μην παρευρεθεί στη σημερινή παρέλαση παρά την σαφή καταδίκη της δήλωσης του Περιφερειάρχη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και τη διορθωτική δήλωση του ίδιου του κ. Τζιτζικώστα.


Στην παρέλαση συμμετείχαν στρατιωτικά τμήματα και εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων φορέων, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, συμμετείχαν άρματα μάχης αλλά και πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία δεν έγιναν ορατά κατά το πέρασμά τους πάνω από το χώρο της παρέλασης λόγω της πυκνότατης ομίχλης που σκέπαζε την πόλη από το πρωί.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πλησιάσουν πολίτες σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων την εξέδρα των επισήμων ενώ στο χώρο της παρέλασης έφταναν μόνο μετά από διπλό έλεγχο.

Ειδική άδεια εισόδου είχαν λάβει και οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που κάλυψαν την εκδήλωση ενώ είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά κιγκλιδώματα κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου έγινε η παρέλαση και είχαν αναπτυχθεί ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κυρίως πριν από δύο χρόνια όταν εκπρόσωποι κομμάτων της αριστεράς αλλά και πολίτες είχαν προσπαθήσει να συμμετάσχουν στην παρέλαση για να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.
Υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν και οι μαθητικές παρελάσεις στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κωσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και στον Πειραιά. Και οι δύο παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα και οι δρόμοι έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, ήδη, και στις δύο περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα