Άρχισαν στη Λιθουανία οι εργασίες της 50ης Διάσκεψης COSAC

14:46 28/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

`Αρχισαν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι εργασίες της 50ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τη Βουλή εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής Χρίστος Μέσης, Αθηνά Κυριακίδου και Φειδίας Σαρίκας.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη ήταν οι προτεραιότητες της Λιθουανικής Προεδρίας. Σε παρέμβασή της σχετικά

με το θέμα, η βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου επικρότησε την επιλογή της Λιθουανικής Προεδρίας να θέσει ως μια βασική προτεραιότητά της την ενδυνάμωση της οικονομικής αξιοπιστίας της ΕΕ, τοποθετώντας έτσι στο επίκεντρο του προγράμματος της την προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών στην Ένωση αλλά και την επίτευξη προόδου σε σχέση με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι διαδικασίες εξυγίανσης των τραπεζών πρέπει να είναι βασισμένες στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Τέλος, εξέφρασε τη σύμφωνο γνώμη της με τις παρεμβάσεις μελών των κοινοβουλίων των χωρών της Μεσογείου αναφορικά με την ύπαρξη πνεύματος αλληλεγγύης σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών.

Τη Διάσκεψη, επίσης, απασχόλησε το θέμα των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών του 2014 και ο διάλογος με τους πολίτες για το μέλλον της Ένωσης.

Σε σχέση με αυτό το θέμα, ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας δήλωσε ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κοινοβούλια να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε, τη σημασία της μεγαλύτερης δυνατής ενημέρωσης των πολιτών για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και το ρόλο που μπορούν τα κοινοβούλια, ως φορείς της λαϊκής βούλησης, να διαδραματίσουν.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της αξιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και την ανάγκη για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού, αλλά και για να καταγραφούν οι ανησυχίες τους σε σχέση με τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα