Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου (ξεχωριστές δηλώσεις)

21:40 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 21.44

Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης, όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη στην κοινή διακήρυξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος της άτυπης συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία που διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.

«Δυστυχώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε

μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι απόψε προχώρησε σε κάποιες προτάσεις για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες όσον αφορά τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος. Η αιτία, ανέφερε, των θεμάτων που συζητούνται όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, γι’ αυτό και πρότεινε απόψε όταν επιστρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από το εξωτερικό να ξεκινήσουν τις συνομιλίες με το κεφάλαιο αυτό και να καταλήξουν σε όλες τις προϋποθέσεις.

Επανέλαβε είπε και την πρόταση που είχε κάνει τον περασμένο Μάιο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για επίσκεψη από κοινού στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. «Θεωρώ ότι θα είναι ένα καλό μήνυμα εάν αυτή η επίσκεψη πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα».

Είδηση 21.33: Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, απέναντι από το Λήδρα Πάλας.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Ο κ. Αναστασίαδης δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρι να φτάσουν οι δύο ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν.

Είδηση 18.46: Άρχισε πριν από λίγο η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου

Στο χώρο έφτασε πρώτος στις 18.30, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου, Νίκο Χριστοδουλίδη και μια υπηρεσιακή λειτουργό.

Ο Ντερβίς Έρολου έφθασε στις 18. 34 συνοδευόμενος από τον Τ/κ διαπραγματευτή και σύμβουλό του, Οσμάν Ερτούγ και δύο υπηρεσιακούς.

Στο χώρο του εστιατορίου επιτράπηκε η είσοδος σε φωτογράφους και κινηματογραφιστές στην αρχή της συνάντησης. Μετά το πέρας της αναμένεται να εξέλθει πρώτος ο κ. Ερογλου και μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να προβούν σε δηλώσεις.

Την συνάντηση καλύπτουν ε/κ και τ/κ ΜΜΕ, καθώς και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων.

————————————————–

Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω των ασύμβατων θέσεων των δύο πλευρών και των χθεσινών αρνητικών δηλώσεων Έρογλου.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την κοινή διακήρυξη, η οποία όμως, όπως τονίζει, θα πρέπει να ξεκαθαρίζει πλήρως τη βάση λύσης.

Πάντως, έστω και εάν οι δυο ηγέτες καταλήξουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία, η κοινή διακήρυξη δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 1η Δεκεμβρίου, αφού ο κ. Αναστασιάδης θα απουσιάζει από αύριο στις Βρυξέλλες και στην συνέχεια στη Λιθουανία.

Τα εμπόδια για υπάρξει συμφωνία στην κοινή διακήρυξη είναι:

- Η αναφορά στη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία Ιθαγένεια. Ως προς τούτο, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά, παρά τις προσπάθειες τόσο των Η.Ε. όσο και διπλωματικών κύκλων να την πείσουν πως πρόκειται για βασικές αρχές, οι οποίες καταγράφονται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- Η αναφορά στα λεγόμενα «Κατάλοιπα Εξουσίας» («Residual Powers»). Θέμα το οποίο εγείρει η τουρκοκυπριακή πλευρά και επιμένει στην καταγραφεί του στην κοινή διακήρυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα