Ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ

07:32 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Reince Priebus, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και δύο Ελληνοκύπριοι επιχειρηματίες της Αμερικής, ο Νίκος Μουγιάρης κι ο Ντίνος Ιορδάνου, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα στο επίσημο δείπνου του 28ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Στη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης μέρας του συνεδρίου, οι περί τους 100 αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ,

τη Βρετανία και τον Καναδά, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με 30 βουλευτές και 9 γερουσιαστές, όλοι τους στελέχη σημαντικών επιτροπών και να συζητήσουν το Κυπριακό κι άλλα εθνικά θέματα. Δυσαρέσκεια προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος δεν υπήρξε ενημέρωση των αντιπροσώπων από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σημαντικές ήταν οι ομιλίες της προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος Λετίνεν και του επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάουαρντ Μπέρμαν, που καταδίκασαν την πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα στο Κυπριακό, τις απειλές κατά της Κύπρου για τις έρευνες στη Μεσόγειο και τον εποικισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο βουλευτής Ελιοτ Ενγκελ, που μαζί με τον Κώστα Μπιλιράκη κατέθεσαν ψήφισμα στη Βουλή με αιχμή τον εποικισμό και τις τουρκικές απειλές.

Η παρουσία του δημάρχου των κατεχομένων πόλεων και ιδίως του δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού, συντέλεσε στο να υπάρξουν αρκετές τοποθετήσεις μελών του Κογκρέσου που τόνιζαν ότι η Τουρκία πρέπει να δεχθεί την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας για την επιστροφή της πόλης υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μέρος του συνεδρίου είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της επιστροφής της περιφραγμένης περιοχής στους νομίμους κατοίκους της.

Στη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύθηκε ο 91ετής επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, που είναι ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά στελέχη του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα