Όλοι υποστηρίζουν συνομιλίες με τον Οτσαλάν, δήλωσε ο Αταλάι

17:06 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όλοι οι θεσμοί στην Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτύχει η διαδικασία ειρήνευσης μέσω των συνομιλιών στο Ιμραλί, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, εννοώντας το διάλογο που διεξάγει εδώ και καιρό το κράτος και η ΜΙΤ με το φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο κ. Αταλάι ανέφερε ότι ο λαός στη ΝΑ Τουρκία έχει υποφέρει πολλά και θέλει την εξομάλυνση της ζωής του, προσθέτοντας ότι «ο λαός επιθυμεί μια καλύτερη

ζωή. Οι συνομιλίες με το Ιμραλί είναι κάτι το θετικό. Το BDP, η Ευρώπη και το ΡΚΚ στο Καντίλ είναι θετικοί για αυτήν την εξέλιξη. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη δυναμική».

Εξάλλου, οι εφημερίδες Σαμπάχ και Σταρ δημοσιοποιούν σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας Pollmark, σύμφωνα με την οποία το 69,5% των Τούρκων πιστεύουν ότι το ΑΚΡ μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της «τρομοκρατίας». Η εταιρεία Pollmark, σημειώνεται, συνεργάζεται συχνά με το ΑΚΡ για δημοσκοπήσεις και ο ιδιοκτήτης της, Ιμπραχίμ Νταλμίς τόνισε ότι ο λαός του Ντιγιάρμπακιρ είναι εκείνος που εκφράζει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για τις συνομιλίες με το Ιμραλί καθώς είναι εκείνος που έχει υποφέρει περισσότερο από την δραστηριότητα του ΡΚΚ.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι ο αδελφός του Οτσαλάν, Μεχμέτ επισκέφθηκε το Ιμραλί και αμέσως μετά δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) πρέπει να επισκεφθεί το Ιμραλί χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε να μεταφερθούν τα μηνύματα του Οτζαλάν στο Καντίλ (ΡΚΚ).

Με έγκριση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, αντιπροσωπεία του BDP αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον ανεξάρτητο Βουλευτή Αχμέτ Τουρκ και την επικεφαλής της ΚΟ του BDP, Περβίν Μπουλτάν αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα ή αύριο το Ιμραλί.

Η Σαμπάχ γράφει ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ στο Καντίλ, Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε ότι απαιτείται ο διάλογος του ΡΚΚ με τον Οτσαλάν και η συνάντηση εκπροσώπων του ΡΚΚ με το φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα