Όλι Ρεν: Σε εύθετο χρόνο η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου

16:36 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κυπριακό μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό γεγονός την εφαρμογή από την κυβέρνηση του προκαταρκτικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια ομιλίας με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ευρώπη και Νικώντας την Κρίση» στη γνωστή δεξαμενή σκέψης, European

Policy Center (EPC), ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα γίνει εν ευθέτω χρόνω, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει το προκαταρκτικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ευρωζώνη.

Επέμεινε, ακόμη, στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή για το ξέπλυμα του χρήματος και τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «Ο ασθενής μας μπορεί να βγήκε από την εντατική, αλλά θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη μέχρι να πάρει εξιτήριο. Οποιαδήποτε αστοχία θα ήταν ασυγχώρητη. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να δώσουμε νέα πνοή στην ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συνετή δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ένα μείγμα πολιτικής προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και προσέλκυση «στοχευμένων και παραγωγικών» επενδύσεων. Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν η χρονιά της κρίσης για την ΕΕ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το 2012 έγιναν βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Για το 2013, τόνισε ότι μπορεί να βλέπουμε μια βελτίωση του κλίματος, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνουν σημάδια σταθερότητας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών και τόνισε ότι εντός του 2013 η Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή προς το τέλος του έτους.

Όπως επισήμανε ο κ. Ρεν για να ανακάμψει η ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στις προσπάθειες για ανάκαμψη πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά υπηρεσιών της και να αυξήσει τους μισθούς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα