Οικολόγοι:Το τελεσίγραφο Μπαν Κι Μουν: Δυσμενής εξέλιξη, προϊόν κακής συμβουλής

13:11 2/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δηλώσεις Μέλους Επιτροπής Οικονομικών κου. Νίκου Παυλίδη

Διαχρονική θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ήταν ότι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να αρχίζουν σε ανώτατο επίπεδο, προτού συμφωνηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο για τη λύση, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει και να επιβεβαιώνει την προσήλωση των δύο πλευρών στα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, και από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή

Ένωση, και στις βασικές Ευρωπαϊκές αρχές, ελευθερίες, και δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμφωνία με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, σε ένα ουσιαστικό αρχικό ανακοινωθέν (joint communique) το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα ανωτέρω και δεν θα περιορίζεται σε ευχολόγια.

Είναι τοις πάσι γνωστό, ότι η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά και οι εκπρόσωποί τους, με δηλώσεις και πράξεις τους, παρεκκλίνουν και εκφεύγουν από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και απαράδεκτα υποστηρίζουν ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να οδηγεί σε δύο, και όχι μία, κυριαρχία. Είναι άξιον απορίας, γιατί ο Γενικός Γραμματέας δεν στρέφει την κριτική του εκεί που θα έπρεπε να εστιάζεται, δηλαδή στις Τουρκοκυπριακές και Τουρκικές παρασπονδίες.

Είναι επίσης γνωστή θέση του κ. Έρογλου, ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν και βασικές αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε ένα αρχικό ανακοινωθέν, θα συζητηθούν στην πορεία, θέση η οποία εάν υιοθετηθεί θα αποβεί καταστροφική για την πορεία των συνομιλιών. Το τελεσίγραφο επομένως του Γενικού Γραμματέα δημιουργεί απαράδεκτη πίεση στην πλευρά μας για αποδοχή της ανωτέρω θέσης, και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα και των εκπροσώπων του. Θεωρούμε περαιτέρω ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα, ο ρόλος του οποίου συνίσταται στη διαμεσολάβηση και διευκόλυνση των συνομιλιών, και όχι στη δημιουργία απαράδεκτων τετελεσμένων εναντίον του θύματος εισβολής και κατοχής.

Δεν πρέπει να εκφεύγει της προσοχής μας, ότι το τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του από τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αρνητικός και μεροληπτικός και έκδηλα επιχειρεί να κατευθύνει καταστάσεις, γεγονότα, τις θέσεις και τη θέληση των Ελληνοκυπρίων, σε ατραπούς που αυτός επιθυμεί, και σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι και αυτή η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, τη θέση μας ότι ο Ειδικός Σύμβουλος πρέπει να αντικατασταθεί, με πρόσωπο που θα προσφέρει πραγματικά καλές υπηρεσίες, και η πλευρά μας δικαιούται και επιβάλλεται πλέον να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή του. Η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών σε μια δίκαια λύση με τη διαμεσολάβηση του κ. Ντάουνερ αποτελεί τον ορισμό της ουτοπίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα