Οικολόγοι:Απαράδεκτη και απορριπτέα η απαίτηση για άνοιγμα παγωμένων τουρκικών κεφαλαίων

14:39 27/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί απαράδεκτες και απορριπτέες τις απαιτήσεις Ευρωπαίων ηγετών για άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί η Τουρκία δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν απο το πρωτόκολλο της Αγκυρας που η ίδια υπέγραψε με την ΕΕ και το συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα ο κ. Μπαγίς ενθαρρυμένος από τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών και την πρόθεση τους να ανοίξουν το κεφάλαιο 22 εκτρέπεται σε ειρωνικά σχόλια κατά της Ευρώπης και μιλά και πάλιν για τη “μικρή Κύπρο” που κρατεί τάχα

όμηρο την Ευρώπη και δεν της επιτρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο κ. Μπαγίς πρέπει να κατανοήσει οτι είναι η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους που εμποδίζει την ένταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αν μέχρι το τέλος του χρόνου αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας απο την Κύπρο και συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της τότε το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι την Άνοιξη και η ενταξιακή της πορεία θα συνεχιστεί κανονικά. Αλλα αυτό προϋποθέτει να αλλάξει η ίδια η Τουρκία και να γίνει ένα κράτος που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα .

Το Κίνημα Οικολόγων υιοθετεί την εισήγηση της ευρωβουλευτή κ. Ελένης Θεοχάρους για άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) στη διακυβερνητική της 5ης Νοεμβρίου για το κεφάλαιο 22.

Καλούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει εκτάκτως Εθνικό Συμβούλιο το οποίο να αποφασίσει την τακτική αντιμετώπισης των πιέσεων των Ευρωπαίων ηγετών για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων.

Δεν μπορεί να ανοίξει κανένα κεφάλαιο αν δεν συμφωνήσει πρώτα η Άγκυρα σε διορισμό ευρωπαίου διαπραγματευτή, ξεκινήσει η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου για την Αμμόχωστο και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση συμφωνημένου και ορθολογικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τις αρχές λύσης στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα