Μητσόπουλος: Καταβάλλουμε τιτάνιες προσπάθειες για να εξέλθει ο τόπος από τα οικονομικά αδιέξοδα

13:12 27/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσει ο τόπος να βγει από τα οικονομικά αλλά και ηθικά αδιέξοδα αλλά και για να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γεώργιου Κάρυου, στον Αστρομερίτη, ο κ. Μητσόπουλος

σημείωσε πως την ίδια ώρα, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, η Κυβέρνηση συνεχίζει αποφασιστικά, να εργάζεται για την επίτευξη λύσης του εθνικού προβλήματος. «Για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, ψέγοντας και στιγματίζοντας την υπεροψία και αδιαλλαξία της Τουρκίας» όπως είπε.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και την ιστορική πορεία του ήρωα Γεώργιου Κάρυου, κάνοντας λόγο για ένα άξιο παλικάρι που προσέφερε τη ζωή του σπονδή στον αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της πατρίδας.

Γεννημένος το 1930 στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου, το τέταρτο από τα επτά παιδιά φτωχής αγροτικής οικογενείας, ο Γεώργιος Κάρυος, αναδείχθηκε ως ένας από τους πρωτεργάτες της κυπριακής ελευθερίας.

Ως «ηφαίστειο σε διαρκή ενέργεια» όπως χαρακτηριζόταν, ούτε η περιορισμένη του αναπηρία στο γόνατο δεν τον εμπόδισε από το να πάρει μέρος στον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1958 αποφασίστηκε επιχείρηση στον Αστρομερίτη με σκοπό να κτυπηθούν Τούρκοι επικουρικοί που συνεργάζονταν με τους Άγγλους, ιδίως όμως να εκτελεστεί ο Άγγλος ανακριτής και βασανιστής Ένις. Στην επιχείρηση επρόκειτο να πάρει μέρος και η τετραμελής αντάρτικη ομάδα, στην οποία ανήκε ο καταζητούμενος Γεώργιος Κάρυος. Αγγλικά στρατεύματα περικύκλωσαν την ομάδα και οι αγωνιστές μετακινήθηκαν σε κοντινό αχυρώνα για να δώσουν από εκεί τη μάχη. Έγιναν όμως αντιληπτοί και σε μια παράτολμη έξοδο θανάτου, ο Γεώργιος Κάρυος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ οι συναγωνιστές του συνελήφθησαν. Πέθανε εννέα μέρες μετά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Τιμώντας σήμερα τη θυσία του Γεώργιου Κάρυου», επεσήμανε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, «αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση του δικού μας αγώνα και ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι η θυσία του δε θα ξεχαστεί και δε θα μείνει αδικαίωτη».

Σημείωσε τέλος πως η σεπτή και αγέρωχη μορφή του Γεώργιου Κάρυου θα πρέπει να σφυρηλατεί την ιστορική μας αυτοσυνείδηση ώστε να βρούμε ξανά το βηματισμό μας και πως ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του αύριο, πρέπει να ενστερνιστεί τα διδάγματα της θυσίας του Κάρυου, τα διδάγματα της εποποιίας του ’55 και του ‘40 και να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την εθνική ενότητα και τη δημιουργική ιστορική μνήμη, θα διαφυλάξουμε αυτή την πατρίδα και θα την οδηγήσουμε σε μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα