Οικολόγοι: Σύννεφα πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ

11:19 22/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά τις ΗΠΑ και την Βρετανία, η φίλη Ρωσία δηλώνει ότι σέβεται και αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι ΗΠΑ σπρώχνουν το Ισραήλ να συμβιβαστεί εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία. Η Τουρκία και οι σύμμαχοι της στην Ευρώπη μιλούν πλέον ξεκάθαρα για διασύνδεση του μνημονίου

με το φυσικό αέριο και το κλείσιμο του Κυπριακού.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Κυπριακή πολιτική ηγεσία οδηγεί το λαό μας στους δρόμους του μνημονίου με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλύτερα όταν μπορέσουμε να πουλήσουμε φυσικό αέριο (ή δικαιώματα).

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Διαμορφώνεται κλίμα τριγωνικής διασύνδεσης των τριών ζητημάτων (μνημόνιο – φυσικό αέριο – Κυπριακό). Η Κυπριακή πολιτική ηγεσία παρακολουθεί απαθής τη δημιουργία προϋποθέσεων για ασφυκτικές πιέσεις και καταστροφικά χρονοδιαγράμματα. Υπενθυμίζουμε ότι απευθυνθήκαμε προ 15 ημερών με επιστολή μας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας τον άμεσο καταρτισμό κοινού στρατηγικού σχεδιασμού για αντιμετώπιση αυτών των εχθρικών κινήσεων και προγραμμάτων.

Έχουμε επίσης ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει αμέσως η λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης, Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής και η άμεση έκδοση ομολόγων του Ταμείου. Με ανησυχία διαπιστώσαμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται αυτό το μέτρο, στη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε τις Τουρκικές αντιδράσεις όταν ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ταμείου και έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού εμμέσως επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα ΑΜΕΣΑ.

Ακόμα περιμένουμε απάντηση από το Προεδρικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα