Οικολόγοι: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται σε λάθος κατεύθυνση

11:06 6/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται για το Κυπριακό, ενώ στην ουσία κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ενώ ο Νταβούτογλου αποκαλύπτει τον οδικό χάρτη της Τουρκίας που οδηγεί σε πολυμερή διάσκεψη, επιδιαιτησία, δημοψηφίσματα και διευθέτηση του Κυπριακού, οι Χριστόφιας και Αναστασιάδης ερίζουν για τους χειρισμούς και τις λεπτομέρειες.

Αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας φαίνεται να αντιλήφθηκε τους πραγματικούς σκοπούς του Ερντογάν (πλήρης έλεγχος της Κύπρου

μέσω της αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης), τί νόημα έχει η εξευτελιστική του πρόταση για μυστική ανεπίσημη συνάντηση για καφέ (ή ψάρι) στο Βόσπορο;

Αφού έχει καταλάβει ότι δεν υπάρχει διάθεση για πραγματικά βήματα λύσης του Κυπριακού εκ μέρους των Τούρκων, γιατί μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες; Γιατί δεν αποσύρει αμέσως τις δικές του γενναιόδωρες προτάσεις αφού ο ίδιος διαπιστώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι υπαναχωρούν από τα συμφωνηθέντα και τον αναγκάζουν να συζητήσει επί των νέων τους θέσεων; Αναγνωρίζει έτσι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μια παγίδα υποχωρήσεων και μια συνεχής διολίσθηση προς πιο ακραίες θέσεις των Τούρκων.

Αλλά και ο κ. Αναστασιάδης γιατί επιμένει στην πρόταση για διευρυμένες συνομιλίες; Είναι ολοφάνερο ότι εάν γίνει αποδεκτή η εισήγηση για διευρυμένες απευθείας συνομιλίες (με εμπλοκή Τουρκίας, Ελλάδας και Βρετανίας), τότε το επόμενο βήμα θα είναι η πρόσκληση πενταμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης.

Δηλαδή και οι δύο ηγέτες (Χριστόφιας και Αναστασιάδης) με τις θέσεις τους οδηγούν το Κυπριακό σε πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, η οποία υπό τις συνθήκες δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην πραγματική του βάση αρχών (εισβολής, κατοχής, καταπάτησης διεθνών νόμων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και η αναζήτηση μιας στοιχειωδώς δίκαιης, βιώσιμης και Ευρωπαϊκής λύσης).

Σήμερα θα έπρεπε οι ηγέτες μας αντί να αλληλοκατηγορούνται μεταξύ τους, να απαντήσουν με μια φωνή προς τον Νταβούτογλου που ισχυρίζεται ότι σε έξι μήνες λύεται το Κυπριακό. Ναι, κύριε Νταβούτογλου. Το Κυπριακό λύεται σε έξι μήνες γιατί τόσο αρκεί για να αποχωρήσουν από την Κύπρο όλα τα κατοχικά Τουρκικά στρατεύματα. Στο χέρι της Τουρκίας είναι να υπάρξει λύση του Κυπριακού, με την άμεση αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων.

Αυτό έπρεπε να λένε οι ηγέτες μας. Το γεγονός ότι απουσιάζει ο αντικατοχικός λόγος από τη μεταξύ τους αντιπαράθεση μας γεμίζει με ανησυχία και προβληματισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα