Οι υποδομές της Λάρνακας στο πρόγραμμα USUDS

15:15 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Άρχισαν σήμερα στη Λάρνακα οι εργασίες του δεύτερου κατά σειρά εργαστηρίου της διαγνωστικής φάσης του ευρωπαϊκού προγράμματος USUDS «Mediterranean Network for the promotion of Sustainable Urban Strategies» με θέμα «Οι σημαντικές υποδομές της Λάρνακας».

Σε χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η ομάδα εργασίας έχει συγκεντρώσει και θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου σημαντικά δεδομένα για

τις βασικές υποδομές της Λάρνακας, στοιχεία που έχουν να κάνουν με μαλακές υποδομές, δηλαδή υποδομές διακυβέρνησης, τράπεζες, επαρχιακά κυβερνητικά γραφεία και άλλα και σκληρές υποδομές, δηλαδή υποδομές κοινής ωφελείας υπετοπικής σημασίας και κοινωνικής πρόνοιας».

Πρόσθεσε ότι «οι τομείς και τα δεδομένα είναι πολλά και αναμφίβολα η διαδικασία δεν είναι στατική». Πρόκειται, είπε, για μια διαδικασία, η οποία θα έχει σαν στόχο τη συνεχή συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων που θα οδηγεί σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα, τόσο για τη λήψη αποφάσεων- σε συγκεκριμένα θέματα- αλλά ταυτόχρονα στη διαμόρφωση στρατηγικών πολιτικών ανάπτυξης της πόλης. Πρόκειται, σημείωσε, για τη δημιουργία εργαλείου μέσα από συλλογικές διαδικασίες με αρμοδίους φορείς/υπηρεσίες/οργανισμούς, τόσο για σωστό σχεδιασμό, αλλά και ταυτόχρονα για σωστό προγραμματισμό υλοποίησης.
Ο κ. Λουρουζιάτης ανέφερε ακόμα ότι «για πρώτη φορά στη Λάρνακα γίνεται προσπάθεια συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σε τέτοια κλίμακα, για τη διαμόρφωση πολιτικής». Ίσως, πρόσθεσε, για πρώτη φορά να επιχειρείται ακόμα και η διαμόρφωση στρατηγικής σε τέτοια κλίμακα. Το εγχείρημα, σημείωσε, δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού απαιτεί μια συνεχή δουλειά, αλλά και συλλογική προσπάθεια.

Είναι σημαντικό, συνέχισε «να αντιληφθούμε όλοι οι παρευρισκόμενοι ότι με τη συνεργασία, τη συλλογική δουλειά, τον υγιή προβληματισμό, το συνεχή διάλογο, τον επαγγελματισμό και την τεχνογνωσία, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής, τα νέα δεδομένα της χώρας μας, τις νέες προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να διαμορφώσουν οι πόλεις και ιδιαίτερα η πόλη μας».
Υπογράμμισε περαιτέρω πως «η προσδοκία μας ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια των στόχων του προγράμματος. Ο σκοπός δεν είναι να επεξεργαστούμε μια μελέτη για τη στρατηγική της ανάπτυξης. Σκοπός είναι να εφαρμόσουμε στρατηγικές για την ανάπτυξη της Λάρνακας και οι στρατηγικές εφαρμόζονται με έργα, χρονοδιαγράμματα και μηχανισμούς παρακολούθησης».

«Πιστεύω ότι το πρόγραμμα USUDS και η συνεργασία με τους άλλους εταίρους μας από την Ισπανία, το Λίβανο και την Τυνησία θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων μας», κατέληξε ο Δήμαρχος Λάρνακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα