Οι Τράπεζες θα οδηγηθούν σε οδυνηρές αποφάσεις εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ

15:52 12/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δύσκολη θέση των Κυπριακών Τραπεζών θα οδηγήσει τις Διοικήσεις σε οδυνηρές αποφάσεις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν αγοραστές σ’ όλες τις θυγατρικές τους ή τουλάχιστον στις περισσότερες.

«Αρα η ανάγκη των Τραπεζών

να εξασφαλίσουν μετρητά θα τις αναγκάσει να αποξενωθούν κερδοφόρα κομμάτια ενώ θα τους μείνουν στα αζήτητα θυγατρικές οι οποίες είναι ήδη προβληματικές και ζημιογόνες», είπε.

Εκανε έκκληση αυτό να γίνει μέσα στο νόμο και τους θεσμούς και με διαβούλευση με τους εργαζομένους.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τα 295 εκατομμύρια κέρδος της Τράπεζας Κύπρου, είπε ότι αυτά οφείλονται κατά 95% στις εργασίες της Τράπεζας στην Κύπρο, δηλαδή από την πραγματική εργασία του προσωπικού. Αυτό πρέπει, είπε, να το έχουν, υπόψη τους όσοι έχουν ως στόχο να επιδιώξουν να ρίξουν το κόστος της κρίσης στους ώμους των τραπεζικών της Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι με τα αποτελέσματα αυτά διευκολύνεται η επιτυχία της ανακεφαλαίωσης της Τράπεζας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το χρονικό όριο της ανακεφαλαίωσης δεν θα είναι σε δύο μήνες και την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του 2012.

Ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε ότι πριν από τρία χρόνια με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΕΤΥΚ, θέλοντας να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση που είχε έρθει, αποφάσισαν να εισφέρουν 500.000.00 ευρώ στην Κυπριακή Κυβέρνηση, κανένας δεν πήρε τα μηνύματα και δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το κάλεσμα και προειδοποίηση.

«Εμείς ως τραπεζοϋπάλληλοι ανταποκρινόμαστε 100% στις φορολογικές μας υποχρεώσεις, παρ’ όλα αυτά, τολμήσαμε μόνοι, πρώτοι, χωρίς δυστυχώς δεύτερη μίμηση να εισφέρουμε και στείλαμε τα μηνύματα και στα μέσα ενημέρωσης και σε όλους τους ειδικούς που κόπτονται σήμερα να μας υποδεικνύουν, όψιμα πάντοτε, τρόπους θεραπείας της οικονομίας», είπε.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι ακόμα και οι διοικήσεις των Τραπεζών, δεν πήραν τα μηνύματα των καιρών και έκαμαν τραγικά λανθασμένες επιλογές που έφεραν όλους στο χείλος της καταστροφής.

Εξέφρασε προβληματισμό για το πώς οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με πεντέμισι δισεκατομμύρια ομόλογα στην Ελλάδα όταν ήταν πεντακάθαρο ότι υπήρχαν προβλήματα και ότι τα κυπριακά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες είναι πολύ λίγα.

«Μήπως η κυπριακή οικονομία ήταν πιο επικίνδυνη από την ελληνική; Ποιό άραγε αόρατο χέρι κρατούσε τις τράπεζες μας μακριά από τα κυπριακά ομόλογα και τις οδηγούσε στα Ελληνικά», διερωτήθηκε.

Είπε επίσης ότι αποτελεί ανάγκη για χάρη της αλήθειας να γίνουν διερευνητικές επιτροπές, να μπουν υπεύθυνα επαγγελματικά όργανα, διεθνούς εμβέλειας, να μελετήσουν το θέμα και το πόρισμα να κατατεθεί σε αρμόδιες επιτροπές, κρατικές ή νομοθετικές, για να αναλυθούν και να παρθούν σωστές αποφάσεις πριν υπάρξει η αναγκαιότητα να παρέμβει το Κράτος για να στηρίξει τραπεζικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συλλογικής

Keywords
Τυχαία Θέματα