Χριστόφιας : Σε επαφή με τον Διοικητή της ΚΤ για να ληφθούν μέτρα

14:22 12/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση προβληματίζεται σοβαρά και είναι σε επαφή με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να γίνει μια σε βάθος έρευνα για το πώς έφτασε η κυπριακή οικονομία σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και να ληφθούν διορθωτικά μέτρα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι για τον ίδιο είναι νόμος και κανόνας

ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προτού ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα.

«Εκεί που υπήρξε μια εκτροπή και κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια έχω εκφράσει τη λύπη μου για αυτή τη μια και μοναδική εκτροπή. Ηθελα να σας πως ότι δεν θα ξαναϋπάρξει τέτοια εκτροπή. Πάντα όσο είμαι τουλάχιστον εγώ στο τιμόνι του κυπριακού κράτους θα συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους βεβαίως, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

Κάλεσε παράλληλα το συνδικαλιστικό κίνημα να παραμείνει ενωμένο σε αυτές τις «πολύ δύσκολες πραγματικά συνθήκες», γιατί όπως είπε, μόνο με την ενότητα και την κοινή δράση θα υπερασπιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων. Διαβεβαίωσε επίσης τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υποστήριξή του.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε ο τραπεζικός τομέας να διατηρήσει την ευρωστία του για το καλό όλων.

Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ήταν αποτέλεσμα από τη μια της χωρίς μέτρο επιδίωξης πρόσκαιρου κέρδους και της ανεπάρκειας που επεδείχθη από την αρμόδια αρχή στην άσκηση του εποπτικού της ρόλου.

Τόνισε την ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας ώστε «με διαφάνεια, να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ και να δούμε και ποια μέτρα λαμβάνουμε, συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Πρόσθεσε ότι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος δεν περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα. Οπως είπε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, η αξιοπιστία κάθε τραπεζικού συστήματος δεν λειτουργεί μεμονωμένα αλλά σε αλληλεξάρτηση με τα άλλα κράτη-μέλη και προπάντων, προϋποθέτει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών αυτών ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο σύγχρονο περιβάλλον.

«Αυτό απαιτεί πολιτικές αποτελεσματικές ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Δυστυχώς, στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικράτησε μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης η οποία επικεντρώνεται μονοδιάστατα στην πολιτική της λιτότητας με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων», ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εμείς υπογραμμίζουμε συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αλλού, την ανάγκη να σταματήσει η μονοδιάστατη εμμονή στη λιτότητα και να δοθεί επιτέλους έμφαση σ

Keywords
Τυχαία Θέματα