Οι Ροταριανοί θα ανακηρύξουν τον Προέδρο Αναστασιάδη σε Paul Harris Fellow

11:42 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ροταριανοί Όμιλοι της Κύπρου θα ανακηρύξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε Paul Harris Fellow, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Ρόταρυ για μη ροταριανούς.

Η τελετή θα γίνει στο πλαίσιο φιλανθρωπικού δείπνου που διοργανώνουν οι Ροταριανοί Όμιλοι στο Προεδρικό Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου Αναστασιάδη την ερχόμενη Κυριακή στις 8:30μμ, για να ενισχύσουν το έργο που επιτελεί το Διεθνές Ρόταρυ για την

εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Jamil Mouawad, Κυβερνήτης της Ροταριανής Περιφέρειας 2452 στην οποία υπάγεται η Κύπρος μαζί με οκτώ άλλες χώρες Στην εκδήλωση θα αναγνωστεί χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ρόταρυ Ron Burton.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Πολιομυελίτιδα είναι από τις πιο επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες. Πλήττει το νευρικό σύστημα κυρίως παιδιών κάτω των 5 ετών, οδηγώντας σε παράλυση και ακόμα και στο θάνατο. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, αλλά μπορεί να προληφθεί με μαζικό εμβολιασμό.

Όταν το 1985 το Διεθνές Ρόταρυ εξάγγειλε το “Polio Plus”, την πρώτη παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας, η ασθένεια ήταν ενδημική σε 125 χώρες και οδηγούσε σε παράλυση πέραν των 350,000 παιδιών τον χρόνο.

Το 1988 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την Υγεία, αντιλαμβανόμενη τη σημασία των προσπαθειών που ξεκίνησε το Ρόταρυ, εξήγγειλε παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της ασθένειας.

Στη μάχη για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας το Ρόταρυ κατάφερε να εντάξει σημαντικούς στρατηγικούς συνεργάτες όπως την UNICEF, την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O), το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, και πολλές κυβερνήσεις κρατών.

Μέσα στα τελευταία 30 χρόνια έχουν εμβολιαστεί 2,5 δισεκατομμύρια παιδιά σε 122 χώρες και έχουν δαπανηθεί πέραν των 9 δις. δολαρίων. Το Ρόταρυ έχει συνεισφέρει πάνω από 1 δις. δολάρια και άπειρες ώρες εθελοντικής εργασίας από Ροταριανούς στις πλέον αφιλόξενες και επικίνδυνες περιοχές της γης.

Σαν αποτέλεσμα, τα κρούσματα τις παράλυσης από τον ιό της Πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί στα 250 ετησίως, μια μείωση 99%. Παραμένουν ενδημικές μόνο 3 χώρες: το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Νιγηρία.

Εάν ο ιός της πολιομυελίτιδας δεν εξαλειφθεί πλήρως, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ανακάμψει και να εξαπλωθεί ξανά, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για το σκοπό αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διεθνές Ρόταρυ με τους συνεργάτες του δεν επαναπαύονται και έχουν βάλει στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψη της ασθένειας μέχρι το 2018. Η τελική αυτή προσπάθεια εκτιμάται ότι θα κοστίσει πέραν των 5 δις. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα