Αυξάνεται από σήμερα ο ΦΠΑ

10:18 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αυξάνεται από σήμερα ο κανονικός συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 18% σε 19% και ο μειωμένος συντελεστής από 8% σε 9%. Η αύξηση του Φόρου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τον κανονικό συντελεστή, ο οποίος αυξάνεται από 18% σε 19% επηρεάζονται τα πλείστα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, καύσιμα, είδη καθαρισμού, ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα και υπηρεσίες τηλεφωνίας.

Όσον

αφορά το μειωμένο συντελεστή, επηρεάζονται υπηρεσίες εστιατορίων, καφεστιατόρια και καντίνες, υπηρεσίες τροφοδοσίας (catering), καντίνες γηπέδων. Δεν επηρεάζονται οι σχολικές καντίνες που εξακολουθούν να φορολογούνται με 5%.

Επηρεάζονται επίσης οι υπηρεσίες ξενοδοχείων, οι υπηρεσίες αστικών και υπεραστικών και αγροτικών ταξί που επίσης αυξάνονται από 8 σε 9%, τα τουριστικά εκδρομικά και υπεραστικά λεωφορεία.

Δεν επηρεάζεται όμως κανένα από τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του 5%, που αφορά βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το νερό, τα γεωργικά λιπάσματα, οι ζωοτροφές, τα βιβλία και τα περιοδικά. Δεν επηρεάζονται επίσης η κατοικία που φορολογείται με 5% για δικαιούχα πρόσωπα, δεδομένου ότι είναι κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής. Δεν επηρεάζονται επίσης τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων, που επιβαρύνονται με 5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα