Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα καταστραφεί ως τον Ιούνιο 2014 το συριακό χημικό οπλοστάσιο

22:24 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα έχει καταστραφεί ως το τέλος του Ιουνίου του 2014 και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα, όπως διαβεβαίωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

“Πιστεύω όλο και περισσότερο ότι θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτόν το στόχο -την καταστροφή του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας- ως την καταληκτική ημερομηνία

της 30ής Ιουνίου της ερχόμενης χρονιάς”, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Κάντριμαν.

Τα συριακά χημικά όπλα έχουν σφραγισθεί και οι δηλωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων έχουν αχρηστευθεί, γεγονός το οποίο συνιστά την πρώτη επιτυχία για την διεθνή κοινότητα, η οποία δυσκολεύεται την ίδια ώρα να προωθήσει την πραγματοποίηση της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία που είναι γνωστή με την ονομασία “Γενεύη 2″.

Η Συρία είχε διορία ως την Παρασκευή για την ολοκλήρωση της αποστολής αυτής και οφείλει να προχωρήσει στην “συστηματική, ολοκληρωτική και επαληθεύσιμη καταστροφή” του συνόλου του χημικού της οπλοστασίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρέδωσε στις 24 Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα