Καλογήρου: Η Κύπρος παραμένει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

15:41 21/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος, παρά το σοκ που δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός της τομέας τον Μάρτιο του 2013 και τα μέτρα που ακολούθησαν, εξακολουθεί να διατηρεί αρκετά από τα πλεονεκτήματα που την καθιέρωσαν ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, κάτι που φαίνεται και από τις αιτήσεις που συνεχίζουν να κατατίθενται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) για εγγραφή ΚΕΠΕΥ, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση

ότι “με προσεγμένα μέτρα, ουσιαστικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς και σκληρή δουλειά από όλους μας, θα καταφέρουμε να καταστήσουμε την Κύπρο ένα σταθερό, ασφαλή και πιο αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό”.

Ταυτόχρονα, η κ. Καλογήρου επισήμανε πως στόχος της Επιτροπής για το 2014 είναι “η ολοκλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ερευνών για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να ανακτηθεί η αξιοπιστία στο σύστημα, αλλά και η εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “για να επιστρέψουμε σε πορεία ανάπτυξης, προτεραιότητα αποτελεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό”.

Αναφερόμενη στην συνάντηση της ΕΚ με την διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου την ερχόμενη Παρασκευή, ενόψει της λήξης της τρίτης περιόδου αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας στο ΧΑΚ, στο τέλος Ιανουαρίου, η κ. Καλογήρου είπε ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί για τα νέα χρονοδιαγράμματα που ενδεχομένως έχει θέσει η Τράπεζα σε σχέση με την εισαγωγή των νέων τίτλων της στο χρηματιστήριο και την κατάθεση σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου, με την Επιτροπή, όπως είπε, να έχει ενώπιον της δύο επιλογές: Είτε την επέκταση της αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων της Τράπεζας είτε τη διαγραφή τους.

Παρουσιάζοντας, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς το 2013 και τους στόχους και προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2014, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι η Επιτροπή επικεντρώνει τη δράση της το 2014 σε έξι άξονες, οι οποίοι είναι: Η συνέχιση των προσπαθειών για ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις αποφάσεις του Eurogroup, η ολοκλήρωση των ερευνών ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να ανακτηθεί η αξιοπιστία στο σύστημα, η διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης των εποπτευόμενων οργανισμών με τις υποχρεώσεις τους, η ενίσχυση της ευρωστίας του ρυθμιστικού πλαισίου και της αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς, η αναβάθμιση της επιμόρφωσης των επενδυτών και ο εκσυγχρονισμός της ΕΚ, μέσω ουσιαστικών απλοποιήσεων και αυτοματοποιήσεων στις εργασίες της.

Τράπεζα Κύπρου

———–

“Η αναστολή διαπραγμάτευσης για εννέα μήνες των τίτλων ενός εκδότη είναι πρωτάκουστο αλλά είναι και ιδιάζουσες οι συνθήκες που αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε για τόσο μεγάλο διάστημα ένα εκδότη”, είπε η κ. Καλογήρου,

Ανέφερε ότι η δέσμευση που είχε η ΕΚ για την αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 ήταν για να εκδοθούν όλες οι περιοδικές πληροφορίες που χρωστούσε η εταιρεία προς τους επενδυτές κάτι που έχει κάνει, εκδίδοντας μέχρι και τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννιάμηνο.

Η Τράπεζα απομένει να υποβάλει στην ΕΚ το Ενημερωτικό Δελτίο για την εισαγωγή των νέων τίτλων της στο ΧΑΚ, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νέες εργασίες που έχει αναλάβει (μετά την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας), τα τελευταία οικονομικά της αποτελέσματα, τις προοπτικές και τους κινδύνους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, μετά τη συνάντηση, το Συμβούλιο της Επιτροπής θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα έχει ενώπιον του δύο επιλογές: Είτε θα επεκτείνει την αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της τράπεζας για μια λογική χρονική περίοδο είτε θα διαγράψει την τράπεζα από το ΧΑΚ. Δεν έχει άλλη επιλογή του Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς.

Έρευνες

———

Αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγει η ΕΚ, η κ. Καλογήρου είπε ότι διερευνά καταγγελίες που έχει δεχθεί για παράβαση του νόμου για την χειραγώγηση της αγοράς από εκτελεστικό στέλεχος κυπριακής τράπεζας, προσθέτοντας ότι “για τη διερεύνηση αυτή συνεργαζόμαστε με την εποπτική Αρχή της Γερμανίας διότι ενδεχομένως να εμπλέκεται και γερμανική τράπεζα στην υπόθεση”.

Εξήγησε ότι είναι μια καταγγελία που έγινε ταυτόχρονα τόσο στην ΕΚ της Κύπρου όσο και στην ΕΚ της Γερμανίας που αφορά “κάποια προϊόντα που διατεθήκαν από την γερμανική τράπεζα Commerzbank και είναι εμπλεκόμενα κάποια στελέχη και η Λαϊκή Τράπεζα” και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό “μπορεί να ζητηθεί και συνδρομή από το FCA (Financial Conduct Authority) της Βρετανίας”, το οποίο έχει την εξουσία να ρυθμίζει συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Η Πρόεδρος της ΕΚ είπε ότι ο νόμος της χειραγώγησης, όταν προκύψουν παραπλανητικά στοιχεία, κάνει αναφορά και για ποινικές ευθύνες σε αξιωματούχος ή σε Διοικητικούς Συμβούλους.

Ανέφερε ότι οι υπόλοιπες έρευνες σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα συνεχίζονται μέσα στο 2014 και αφορούν ενδεχόμενες παραπλανητικές δηλώσεις ή/και στοιχεία στους λογαριασμούς και τα ενημερωτικά δελτία των προηγούμενων χρόνων (προβλέψεις για δάνεια που είχαν παραχωρηθεί, προβλέψεις σχετικά με τις επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και προβλέψεις σχετικά με τις υπεραξίες σε περιουσιακά στοιχεία), προσθέτοντας ότι από τις έρευνες αυτές είναι πιθανό να προκύψουν και ποινικές ευθύνες.

Αναφορικά με τις έρευνες που έγιναν το 2013, η κ. Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή διερεύνησε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που σχετίζονταν με το τραπεζικό σύστημα, με σκοπό να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του, προσθέτοντας ότι από τις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν επιβληθεί συνολικές διοικητικές κυρώσεις της τάξης των €850.000, τόσο στον εκδότη όσο και στα μέλη του ΔΣ.

Αξιόγραφα

———

Σε σχέση με τα θέματα παραπλανητικής προώθησης αξιογράφων, η κ. Καλογήρου είπε ότι η ΕΚ πήρε την πρωτοβουλία να αναμιχθεί ενεργά στα πλαίσια του γενικότερου ρόλου της για την προστασία των επενδυτών και διαμόρφωσε και υπέβαλε εισήγηση για την εξώδικη επίλυση των διαφορών μέσω διαιτητικών δικαστηρίων.

Ανέφερε ότι το σχετικό Νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και πρόσθεσε ότι η τελευταία εξέλιξη στο θέμα αυτό είναι η σύσταση επιτροπής που απαρτίζεται από την ΕΚ, την Κεντρική Τράπεζα και την Γενική Εισαγγελία για να βοηθήσει στην κατάρτιση του διαιτητικού δικαστηρίου που θα αναλάβει να εξετάσει τις καταγγελίες από τους κατόχους αξιόγραφων.

“Μέχρι τον Φεβρουάριο ελπίζουμε να έχουμε ένα προσχέδιο αυτού του διαιτητικού δικαστηρίου και σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για κάποιον να αποταθεί εκεί παρά στα κανονικά δικαστήρια” γιατί θα διεκπεραιώνει υποθέσεις που αφορούν μόνο θέματα αξιογράφων, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το ποιος θα καταβάλει αποζημιώσεις σε ένα επενδυτή, η κ. Καλογήρου είπε ότι αυτό είναι θέμα της Τράπεζας Κύπρου και της “κακής” Λαϊκής Τράπεζας, που εξακολουθεί να υφίσταται.

Εξελίξεις 2013

—————

Αναφερόμενη στο 2013, η Πρόεδρος της ΕΚ μίλησε αναλυτικά για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή για ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία και κυρίως για ανακούφιση των εποπτευόμενων από αυτήν οργανισμών, από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup και στις προσπάθειες για δημιουργία εύρωστου ρυθμιστικού πλαισίου και αποτελεσματικής εποπτείας, ενώ σύντομα αναμένεται, όπως σημείωσε, και η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων που δεν εμπίπτουν στους ΟΣΕΚΑ (γνωστούς ως ICIS ή Alternative Investment Funds) και οι οποίοι τώρα τελούν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που αποδίδει στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της ΕΚ μέσω ουσιαστικών απλοποιήσεων και αυτοματοποιήσεων στις εργασίες της, ενώ έκανε λόγο για χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης της ΕΚ, παρά την αύξηση των υποχρεώσεων της.

Ανέφερε ότι η ΕΚ είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική εποπτεία περισσότερων από 170 εποπτευόμενων οργανισμών, μεταξύ των οποίων 152 ΚΕΠΕΥ, 30 από τις οποίες έχουν αδειοδοτηθεί εντός του 2013, 21 Επιχειρήσεις Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών (ΕΠΔΥ) και 2 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν συνολικά 200 περίπου αιτήσεις για αδειοδότηση (168 ΕΠΔΥ, 29 ΚΕΠΕΥ, 1 ΟΣΕΚΑ, 1 ΔΟΕΕ).

Πρόσθεσε ότι στους εποπτευόμενους θα προστεθούν επίσης τα 90 περίπου διεθνή επενδυτικά σχέδια τα οποία εποπτεύονται επί του παρόντος από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η ΕΚ είναι υπεύθυνη για την εποπτεία 104 εκδοτών τίτλων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά όσον αφορά την συμμόρφωσή τους με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για τη διαφάνεια, Ενημερωτικά Δελτία και προτάσεις εξαγοράς.

Τέλος, η κ. Καλογήρου είπε ότι μέσα στο 2014, θα οργανωθεί και θα λειτουργήσει πλήρως η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΚ, ενώ θα συμπληρωθεί η ετοιμασία εγχειριδίου εσωτερικών διαδικασιών του κάθε τμήματος της Επιτροπής το οποίο θα διασφαλίσει τον ομοιόμορφο χειρισμό των διαφόρων θεμάτων και εποπτευομένων και τον καλύτερο έλεγχο τήρησής του από τη διοίκηση και από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Αρχή Εξυγίανσης

—————-

Ερωτηθείς ως μέλος της τριμελούς Αρχής Εξυγίανσης αν έχει βρεθεί ο σύμβουλος που θα αναλάβει τη διαχείριση του 18% που κατέχει η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, η κ. Καλογήρου ζήτησε αναμονή μέχρι να συγκληθεί η Αρχή Εξυγίανσης η οποία θα εξετάσει, όπως σημείωσε, το σχέδιο δράσης που έχει καταρτίσει η διαχειρίστρια λαμβάνοντας υπόψη αυτό που αναφέρει η Τρόικα μέσα στο σχέδιο της και αφορά στο κατά πόσο θα πωληθεί (το 18%) ή θα δοθεί σε κάποιον επενδυτικό τραπεζικό όμιλο για διαχείριση και κατά πόσον θα έχει δικαιώματα ψήφου στην Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, η κ. Καλογήρου είπε ότι “δεν ήρθαν κοντά μας ενδιαφερόμενοι”, προσθέτοντας ότι “προς το παρόν θα πρέπει να καθοριστούν όροι εντολής και μετά να αναζητήσουμε ενδιαφερόμενους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα