Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν με κυρώσεις τη Ρωσία

22:02 6/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία, μπορεί να απέφυγαν ακραίες αποφάσεις που θα έκοβαν τις γέφυρες επικοινωνίας με τη Μόσχα, ωστόσο προσδιόρισαν μια σειρά πολιτικών κυρίως κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, που είχε τη μορφή γεύματος και πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Χέρμαν Βαν

Ρόμπει, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από την Κριμαία και να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Ζητούν επίσης να επιτρέψει η Μόσχα την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην Κριμαία. Τονίζουν ότι η λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Θεωρούν ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε ό,τι αφορά το μελλοντικό της καθεστώς αντιτίθεται στο σύνταγμα της Ουκρανίας και ως εκ τούτου είναι παράνομη.

Σχετικά με τη Ρωσία, η απόφαση περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο είναι απολύτως σαφές, το δεύτερο περίγραμμα μέτρων και το τρίτο αόριστο.

Στο πρώτο στάδιο, που η εφαρμογή είναι άμεση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας που προβλέπουν: 1) την απόσυρση των Ευρωπαίων από τις προπαρασκευαστικές εργασίας της Συνόδου G8, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, 2) διακόπτουν τις συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για την κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας σε Ρώσους υπηκόους.

Εάν μέσα στις επόμενες μέρες δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε οι Ευρωπαίοι θα προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο των κυρώσεων, το οποίο προβλέπει: 1) περιορισμούς στις μετακινήσεις των Ρώσων, 2) πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και αναστολή της διεξαγωγής των εξάμηνων Συνόδων Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας. Τον προσδιορισμό αυτών των πιθανών κυρώσεων θα τον κάνει η Κομισιόν μαζί με την ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της Κάθριν Άστον. Ωστόσο, για την ενεργοποίηση του δεύτερου σκέλους, θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση των κρατών μελών.

Το τρίτο στάδιο είναι το πιο ακραίο γιατί αναφέρει ότι εάν μετά τα δύο πρώτα στάδια η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται το διάλογο με την Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν κυρώσεις (οικονομικές-πολιτικές), που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο αυτές δεν προσδιορίζονται.

Σχετικά με την Ουκρανία, οι «28» αφενός μεν υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία μαζί με δάνεια θα φτάσει τα 11 δισ. ευρώ, ενώ αποφάσισαν να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση του Ουκρανού Πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσένιουκ, για υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Το πολιτικό σκέλος της προωθημένες αυτής συμφωνίας θα υπογραφεί στις αρχές Μαΐου και το συνολικό πριν από τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα