Οφέλη με τη Συμφωνία Δημιουργίας Εναέριου Χώρου του BLUE MED

22:21 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποσοτικά και ποιοτικά οφέλη για τις επιχειρήσεις στον τομέα των αερομεταφορών αναμένεται ότι θα προκύψουν με την επικύρωση, στην οποία προέβη ομόφωνα σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, της Συμφωνίας για τη Δημιουργία Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου του BLUE MED μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν

στη Βουλή από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με την απόφασή του υπ’ αριθμ. 62.660, ημερομηνίας 28 Σεπτεμβρίου 2005, όρισε Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Συγκοινωνιών, Εξωτερικών και Άμυνας, η οποία μελέτησε τη συμμετοχή της Κύπρου σε διακρατική συνεργασία για τη δημιουργία λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 551/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Απριλίου 2004.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, με νέα απόφασή του (αρ. 67.526, ημερομηνίας 23 Ιουλίου 2008), αποφάσισε επίσης να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Συγκοινωνιών να εκφράσει την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο BLUE MED, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου με Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στη δημιουργία ενός λειτουργικού τμήματος εναέριου χώρου, το οποίο συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού και στην υιοθέτηση των κανόνων και των διαδικασιών για την εφαρμογή του.

Τα ποσοτικά οφέλη από την επικύρωση της Συμφωνίας, αναμένεται να προκύψουν κυρίως λόγω μειώσεων στις καθυστερήσεις, στην κατανάλωση καυσίμων και στις εκπομπές ρύπων από την εναέρια κυκλοφορία.

Όλα αυτά θα μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες των εταιρειών, ενώ τα ποιοτικά οφέλη αφορούν κυρίως βελτιώσεις στην ασφάλεια και στις διαδικασίες εναέριας κυκλοφορίας.

Η Συμφωνία προβλέπει τη θέσπιση Διοικητικού Συμβουλίου, αποτελουμένου από έναν αντιπρόσωπο από κάθε κράτος – μέλος. Το Συμβούλιο αυτό θα έχει την ευθύνη εφαρμογής της Συμφωνίας και το έργο του θα υποβοηθείται από υποεπιτροπές για θέματα παροχής υπηρεσιών, εποπτείας και πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα