Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, το συμπέρασμα ημερίδας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

17:05 12/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι «αποδεχτήκαμε ή επιβλήθηκαν μειώσεις μισθών, παγοποίηση προσαυξήσεων και τιμαρίθμου, κατάργηση ταμείου σύνταξης και μειώσεις μισθών για νεοεισερχόμενους, αλλαγή των συνταξιοδοτικών, μειώσεις επιδομάτων, έκτακτες

εισφορές και πολλά άλλα, η Τρόικα όμως ποτέ δεν έχει τελειωμό».

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ήρθε νέα επιβολή με την διάλυση σε μεγάλο βαθμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις νέες αποκοπές μισθών, επιβολή φόρων, μείωση των ωφελημάτων στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ είπε ότι «δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις εισήχθη στο Μνημόνιο, πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών έναντι 1.4 δις εκατομμύριων ευρώ».

Πρόσθεσε ότι «αυτό το πνεύμα και τα μέτρα λιτότητας έτυχαν δυστυχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ΟΕΒ και επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό στους κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι «εμείς στην Κύπρο στην προσπάθεια μας να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης συμπεριφερθήκαμε όπως τους αρχοντοχωριάτες, δεν ζητούσαμε ούτε εξαιρέσεις ούτε προστασία με όλα τα κακά αποτελέσματα σχεδόν σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας».

Αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Αντώνης Νεοφύτου είπε πως «δεν σκεφτήκαμε ότι η Κύπρος είναι νησί, ότι έχουμε εθνικό πρόβλημα, ούτε ότι είμαστε μια μικρή και απομονωμένη αγορά».

Διερωτόμαστε, συνέχισε ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, «γιατί δεν ζητήσαμε εξαίρεση από τις οδηγίες για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πιο το όφελος; Γιατί να έχουμε ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και να μην υπάγεται στον κορμό της ΑΗΚ; Ποιος ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και πιο το όφελος για το Δημόσιο και τους καταναλωτές;».

Διερωτήθηκε, ακόμα, «πόσο συνέβαλε για να υπάρχει ο ‘λεγόμενος’ ανταγωνισμός, τι επενδύσεις έκανε ο ιδιωτικός τομέας και πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε σε οποιοδήποτε άλλο πέραν από την ΑΗΚ στα θέματα ασφάλειας, καθολικής και απρόσκοπτης παροχής ενέργειας;»

Ο κ. Νεοφύτου έθεσε και προς προβληματισμό το ερώτημα «μήπως το τραγικό ατύχημα στο Μαρί δεν ήταν αρκετό για να αντιληφθούμε τι θα γινόταν εάν στη θέση της ΑΗΚ βρίσκονταν ιδιώτες;».

Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ είπε ότι «την ώρα που οι τράπεζες και οι χρηματαγορές, δημιούργησαν την μεγαλύτερη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, την ώρα που αποδείχτηκε από τις εμπειρίες άλλων χώρων η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και η λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς στο τομέα της ενέργειας, εμείς μια μικρή και απομονωμένη αγορά θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τον Οργανισμό που τόσα πρόσφερε στον τομέα της ανάπτυξης και της κοινωνικής προσφοράς για να εισπράξουμε λίγα ψίχουλα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε ότι μέσα από την διαχρονική λειτουργία της ΑΗΚ δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις και χρειάζεται εκσυγχρονισμός του οργανισμού, στο θεσμικό πλαίσιο για περισσότερη αυτονομία και ευελιξία, στη δομή και την οργάνωση για βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υπηρεσιών».

Πρόσθεσε, ωστόσο πως «θέλουμε ένα οργανισμό που θα διατηρήσει το καθεστώς του Δημόσιου και να συνεχίσει τον ρόλο και την αποστολή του προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών».

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ διακήρυξε ότι «θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και μέσο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών και θα το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι με τον αγώνα όλων ο στόχος αυτός είναι εφικτός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής είπε ότι «μέχρι σήμερα η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας συνδέθηκε με συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων μετατρέποντας τον ηλεκτρισμό σε ακριβό εμπόρευμα για λίγους».

Ο κ. Τσουρής είπε ότι «τα παραδείγματα είναι πολλά, με πρόσφατο εκείνο της Βουλγαρίας όπου οι κινητοποιήσεις που προκάλεσαν οι τρομακτικές και απάνθρωπες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρισμού από τον ιδιωτικοποιημένο οργανισμό παραγωγής ενέργειας οδήγησε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Τόνισε ότι «η εκποίηση του εθνικού πλούτου και της δημόσιας υποδομής για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε ότι «το δικαίωμα άσκησης ενεργειακής πολιτικής, το μέλλον της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, ο φυσικός πλούτος, μέχρι και η ανάγκη κάθε νοικοκυριού για φως και θέρμανση δεν μπορούν να παραχωρούνται στην απληστία και λεηλασία του κεφαλαίου».

«Είναι κοινωνικά αγαθά τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα έρμαια των κανόνων της ελεύθερης αγοράς», είπε καταλήγοντας.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, Γραμματέας Κλαδικής ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, είπε ότι «ο ηλεκτρισμός είναι κοινωνικό αγαθό με πολλές παραμέτρους, κοινωνική, αναπτυξιακή, εθνική και είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και δεν πρέπει να προσφέρεται για κερδοσκοπία».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «έχοντας πάντα σαν στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού μας, από κοινού όλες οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, έχουν αποφασίσει, να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στο ξεπούλημα του Οργανισμού τους , να αρχίσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης, αρχικά με τα Κοινοβουλευτικά κόμματα, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα προσπαθώντας να πείσουν να σταματήσει κάθε σκέψη για ξεπούλημα».

Μέσα στα πλαίσια αυτά, είπε καταλήγοντας, «εντάσσετε και η ημερίδα αυτή θέλοντας και εμείς να προσφέρομε μια τεχνοκρατική αλλά και επιστημονική άποψη στη δημόσια συζήτηση που αναπτύσσετε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις Ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών, ιδιαίτερα σήμερα που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο η έναρξη διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των 3 πιο μεγάλων Ημικρατικών Οργανισμών του τόπου, έναντι πινακίου φακής».

Keywords
Τυχαία Θέματα