ΟΧΙ σε καθολικό πάγωμα μισθών και αυξήσεων εμμένουν οι συντεχνίες

18:51 30/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διατηρούν τις κάθετες διαφωνίες τους οι συντεχνίες για καθολικό πάγωμα μισθών και αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα και καλούν για άλλη μια φορά την ΟΕΒ να τερματίσει τις αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειές της.

Την ίδια ώρα οι συντεχνίες εκφράζουν ευαρέσκεια γιατί όπως τονίζουν , η θέση τους για μη καθολικές λύσεις, βρίσκει απήχηση στα πολιτικά κόμματα και στους πολίτες.

Παράλληλα οι συντεχνίες επαναλαμβάνουν ότι οι απεργίες δεν είναι αυτοσκοπός και

δεν θα επιχειρήσουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Οι γενικοί γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ Νίκος Μωϋσέως και Πάμπης Κυρίτσης συναντήθηκαν το απόγευμα με την Υπουργό Εργασίας η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για συνάντηση και με τις δύο πλευρές, για να διαφανεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Υπουργείο της στο θέμα που έχει προκύψει μετά την απόφαση της ΟΕΒ να συστήσει σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα, διετές πάγωμα του συνολικού μισθολογικού κόστους, στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2011.
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους συναντάται αύριο στις 0830 το πρωί με την ΟΕΒ.

Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων μετά και τις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί με την ΟΕΒ και «συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε επαφή για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στις εργασιακές σχέσεις με τον κοινό στόχο, αν είναι δυνατό, να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε όξυνση και αντιπαράθεση».

Επανέλαβε τη θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συλλογικές συμφωνίες και συμβάσεις, λέγοντας ότι οι συντεχνίες είναι έτοιμες, δημιουργικά και με καλή θέληση, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πάντως ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί η κρίση για να συρρικνωθούν δικαιώματα και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και κλάδους όπου κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το πώς αντικρίζει το Υπουργείο τη θέση των συντεχνιών ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συνολικά πάγωμα μισθών και τιμαριθμικής αύξησης, ο κ. Κυρίτσης περιορίστηκε να πει ότι η συνάντηση έγινε καθαρά για ανταλλαγή απόψεων και η Υπουργός έχει ένα πολύ ουσιαστικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη διαδικασία σαν εξορισμού μεσολαβητής σε τέτοιες κρίσεις.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι συντεχνίες είναι έτοιμες να διαπραγματευθούν επί της πρότασης της ΟΕΒ για πάγωμα μισθών και παραχώρηση ΑΤΑ σε κάποιους κλάδους, απάντησε ότι «αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα θα είχε καταλήξει η προσπάθεια που έγινε σε επίπεδο συντεχνιών και ΟΕΒ» και έκανε λόγο για «διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη για το ποιο είναι το πρόβλημα».

«Δεν θέλουμε όμως εμείς να βάζουμε λάδι στην φωτιά , θέλουμε να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, εκείνο που λογικά απαιτούμε και ζητούμε είναι οι μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η ΟΕΒ να σταματήσουν , γιατί όσο η ΟΕΒ λειτουργεί μον

Keywords
Τυχαία Θέματα