‘Οχι σε ιδιώτες κερδοφόροι ημικρατικοί, δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

15:16 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο στόχαστρο επιτήδειων προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτες, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την ενημέρωση που έτυχε στο Λιμάνι Λάρνακας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Να μου επιτρέψετε», είπε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, «να υπενθυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι ήθελαν

να την πουλήσουν σε ιδιώτη γιατί θεωρούσαν ότι ήταν ένας χρεοκοπημένος οργανισμός ο οποίος δεν μπορούσε ποτέ να ανακάμψει. Η σημερινή πορεία αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Έχουν ένα αποθεματικό 240 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποιούν καθαρά κέρδη 15-20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και ως οργανισμός δημόσιας ωφελείας αυτά τα επωφελείται ο κυπριακός λαός,» είπε, προσθέτοντας ότι «γι` αυτό θεωρώ ότι τέτοιου είδους οργανισμούς δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε καμία περίπτωση στο στόχαστρο των κάποιων επιτήδειων με πρόθεση να τους δώσουν σε ιδιώτες για να κάνουν αυτά τα κέρδη οι ιδιώτες. Είναι σημαντικό αυτό να αποβαίνει προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι προς όφελος των όποιων ιδιωτών».

«Με βάση την ενημέρωση που είχαμε», συνέχισε, «η ΑΛΚ τα τελευταία χρόνια έχει ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έχω ακούσει για ποσά που φτάνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ που θεωρώ ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν οργανισμοί που μπορούν να επενδύσουν για ανάπτυξη πάρα πολύ μεγάλα ποσά. Και είναι προς πίστη του Διοικητικού Συμβουλίου το γεγονός ότι έχει καταφέρει να λειτουργήσει με αυτό τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο για την οικονομία του τόπου και για το σύνολο του κυπριακού λαού».
«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και για το λιμάνι της Λάρνακας» ανέφερε. «Εμάς μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιμάνι να αξιοποιηθεί με τρόπο που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών της Λάρνακας. Έχουμε ενημερωθεί για το πού βρίσκεται ακριβώς το θέμα της ανάπτυξης του λιμανιού, έχουμε ανταλλάξει απόψεις και εμείς θα παρακολουθούμε από πολύ κοντά το ζήτημα για να δούμε πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη θα γίνει το συντομότερο δυνατό και να αποβεί προς όφελος της πόλης και των δημοτών της Λάρνακας».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί υπερβολική την έκκληση του Γ.Δ του ΥΠΟΙΚ για να δοθούν χρήματα στο κράτος, ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Δεν μπορώ να ξέρω. Η παράκληση μου είναι να ρωτήσετε τον ίδιο. Δεν μπορώ να μιλώ από μέρους του ΥΠΟΙΚ».

«Εκείνο που γνωρίζω», κατέληξε, «είναι ότι υπάρχει ανάγκη και πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και είναι προς πίστη των εργαζομένων το ότι έχουν συνεισφέρει και θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω μέχρι να εξασφαλίσουμε το δάνειο από την Τρόικα».
Ευχαριστώντας τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ για την επίσκεψη στο λιμάνι, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας είπε πως «η ΑΛΚ είναι σήμερα ένας οικονομικά ανεξάρτητος οργανισμός, ένας οργανισμός ο οποίος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας, ένας οργανισμός ο οποίος θεωρούμε ότι είναι εθνικό κεφάλαιο για τον τόπο και παράκληση είναι να αποφεύγονται οποιεσδήποτε σκέψεις για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού».

Ο Οργανισμός αυτός, σημείωσε, είναι κεφάλαιο και το απέδειξε συνεισφέροντας σε μια δύσκολη περίοδο του κράτους ένα ποσό γύρω στα 140 εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας κυβερνητικά ομόλογα αφού έχει ληφθεί υπόψη το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής και η αγορά των ομολόγων έγινε στη βάση αυτής της αξιολόγησης.
«Είναι μέσα σε αυτή τη λογική» κατέληξε «που η ΑΛΚ εκταμίευσε αυτά τα εκατομμύρια ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Keywords
Τυχαία Θέματα