Η Τρόικα απαιτεί μέτρα στην υγεία που έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί

13:38 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα προβλήματα του τομέα της υγείας, που όπως ανέφερε λόγω και της κρίσης σήμερα είναι τεράστια, αναφέρθηκε στη ομιλία της κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013 η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

«Ζούμε σε μια εποχή που μόνο συναισθήματα κατάθλιψης θυμού και απογοήτευσης βιώνονται και για να βοηθηθούν οι πολίτες απαιτείται από τους πολιτικούς λόγος τεκμηριωμένων θέσεων», είπε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στον τομέα της υγείας υπήρχαν διαχρονικά, αλλά δεν λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα.

Ο κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι παρ’ όλες τις βαρύγδουπες

εξαγγελίες, ο Κύπριος ασθενής συνεχίζει να πληρώνει πολύ ακριβά φάρμακα, επειδή η Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τιμολογιακή πολιτική που είχε συμφωνηθεί από το 2004 για επικαιροποίση των τιμών των φαρμάκων κάθε 2 χρόνια.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ειδικά για την υγεία, το μνημόνιο έρχεται και απαιτεί αυτά που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είχαν γίνει και αναφέρθηκε σε επικαιροποίηση των μελετών που αφορούν την εφαρμογή ενός ΓΕΣΥ και όχι απλώς την εφαρμογή των τελών και εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, και μη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συνεχίζοντας, η κ. Κυριακίδου είπε ότι επιτέλους, χρειάζεται αναθεώρηση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, να αναθεωρήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων, να ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση των λιστών αναμονής, να αυτονομηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Η κ. Κυριακίδου επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Γενικού Ελεγκτή, που όπως ανέφερε επιβεβαιώνει την αποτυχία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία και την αποτυχία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει σωστό έλεγχο των δαπανών.
Επαναλαμβάνοντας ότι αυτά που ζητά η Τρόικα μπορούσαν να είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια και τότε μπορεί η κρίση να έβρισκε σε πολύ καλύτερη κατάσταση τον Κύπριο ασθενή, είπε ότι οι πραγματικότητες επιβάλλουν άλλες προσεγγίσεις απέναντι στο φετινό προϋπολογισμό, χωρίς προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά με τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις.

Η κ. Κυριακίδου ευχαρίστησε όλους τους κοινωνικούς φορεί, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άτομα που τον τελευταίο χρόνο έδειξαν στην πράξη το νόημα της κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύοντας και ανακουφίζοντας πολλούς ασθενείς που το σύστημα απέτυχε να βοηθήσει.

Καταλήγοντας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ευχήθηκε «να βιώσουμε την ελπίδα το Φεβρουάριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα