Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο: Έδωσαν τα χέρια 52 χρόνια μετά την κρίση

22:11 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Αμερική διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την κομμουνιστική Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επανάσταση – Άγνωστο τι είπαν στο περιθώριο της επιμνημόσυνης δέησης για τον Νέλσον Μαντέλα. Γιατί ο Κουβανός ηγέτης ευχαρίστησε τον “πλανητάρχη” με μια κίνηση του χεριού του
«Ο άνθρωπος που άλλαξε την ανθρωπότητα», «Ένας γίγαντας της ιστορίας», «Ο άνθρωπος που απελευθέρωσε όχι μόνο τον φυλακισμένο, αλλά και τον φύλακα»… ήταν λίγα από όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην επιμνημόσυνη δέηση του Νέλσον

Μαντέλα στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

Το μήνυμα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ενότητας, πέρασε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο FNB του Σοβέτο, όχι μόνο από τα λόγια του Ομπάμα, που έσταζαν από συγκίνηση για τον σπουδαίο Μαντίμπα, αλλά και από μία ιστορικής σημασίας χειραψία.

Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν αναμφισβήτητα εκείνη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, όταν οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια.
Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, αν και αρχικά φάνηκε πως αιφνιδιάστηκε όταν είδε τον Αμερικανό πρόεδρο να πλησιάζει τείνοντάς του το χέρι χαμογελαστός, δευτερόλεπτα αργότερα, ανταποκρίθηκε θερμά. Μάλιστα, ο Κάστρο τοποθέτησε το αριστερό του χέρι στο στήθος του, σαν να θέλει να ευχαριστήσει τον Ομπάμα.

Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρετήσει και την ομόλογό του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, με την οποία οι σχέσεις έχουν παγώσει έπειτα από τις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία των τηλεφωνικών συνομιλιών της από την NSA, εξαιτίας των οποίων ακύρωσε ταξίδι στις ΗΠΑ.

Με την κίνησή αυτή, ο Ομπάμα έστειλε ένα μήνυμα, όπως αυτό του Μαντέλα, για συμφιλίωση, ενώ αυτομάτως η σκηνή ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των τόπων κοινωνικής δικτύωσης και έπειτα, από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με τη χειραψία αυτή ο Ομπάμα δείχνει να επιθυμεί την προσέγγιση με χώρες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ώρα που η εικόνα της Αμερικής έχει αλλάξει, έπειτα από τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν και της Συρίας.

Αυτή η χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο είναι η πρώτη που ανταλλάσσουν δημοσίως πρόεδροι αυτών των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Keywords
Τυχαία Θέματα