Ο ΠτΔ τίμησε την Πρέσβειρα της Σλοβακίας με την κορυφαία τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας

17:09 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο και κατ’ επέκταση όλους τους Πρέσβεις της χώρας που υπηρέτησαν στην Κύπρο τίμησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απένειμε στην Πρέσβειρα της Σλοβακίας Δρα Αννα Τουρενίκοβα το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Αξίας

της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες τιμητικές διακρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι δικοινοτικές συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια υπό την αιγίδα της Σλοβακίας.

Η τελετή έγινε στο Προεδρικό στην παρουσία Υπουργών, αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών στην Κύπρο, εκπροσώπων του Προέδρου της Βουλής και κοινοβουλευτικών κομμάτων, αρχηγών ή εκπροσώπων τουρκοκυπριακών κομμάτων, αξιωματούχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλων επισήμων.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις σχέσεις φιλίας με τη Σλοβακία, λέγοντας ότι ο Πρέσβης της Τσεχοσλοβακίας στην Κύπρο, αείμνηστος Εμίλ Κεμπλουσέκ είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει για να γίνει μια συνάντηση των πολιτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Πράγα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1989.
Η ιστορική αυτή συνάντηση έγινε στην παρουσία του τότε Προέδρου του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη, του ίδιου του κ. Χριστόφια ως ΓΓ του ΑΚΕΛ, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου από πλευράς του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, του Βάσου Λυσσαρίδη (Πρόεδρος της ΕΔΕΚ), του Νίκου Ρολάνδη (Πρόεδρος των Φιλελευθέρων), του Οζκέρ Οζκιούρ Πρόεδρος PTK, του Μουσταφά Ακιντζί, Πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης και του Ισμέτ Κοσάκ, Πρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι μετά την πρώτη συνάντηση στην Πράγα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες άλλες συναντήσεις στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας και διοργανώθηκαν αρκετές κοινές εκδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία με τη Σλοβακία έχει από τότε συνεχιστεί και αναβαθμιστεί, έχοντας πάντα ως σύνδεσμο εδώ στην Κύπρο τον εκάστοτε Πρέσβη της Σλοβακίας. Σε αυτό το πλαίσιο η Άννα Τουρενίκοβα έχει εργαστεί αρκετά χρόνια πολύ σκληρά για την αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών» είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι από το 2001 υπηρετεί στην Κύπρο απόσπασμα της Σλοβακίας στα πλαίσια την UNFICYP για το οποίο είμαστε ευγνώμονες.

Αναφερόμενος στην τιμώμενη, είπε ότι «τιμώντας σήμερα την Άννα Τουρενίκοβα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας τιμούμε όλους τους Πρέσβεις και το λαό της Σλοβακίας. Έχω ήδη αναφερθεί στον Εμίλ Κέμπλουσεκ. Ιδιαίτερη μνεία στον Jaroslav Roman, Milan Tancar, Dusan Rozbara και Jan Varso που υπηρέτησαν από το 1993-2007, που μας ήλθε η Άννα. Τους τιμούμε ως φίλους και στενούς συνεργάτες στον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας».

«Η Άννα είναι μια αφοσιωμένη διπλωμάτης, φίλη της Κύπρου και του λαού μας που κερδίζει το συνομιλητή της με την ευγένεια της, με την αγάπη της στον άνθρωπο και την ανοικτή καρδιά της. Την ευγνωμονούμε για το λόγο αυτό. Της ευχόμαστε κάθε καλό στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Μπρατισλάβα» κατέληξε ο Πρόεδρος.

Φανερά συγκινημένη, η κ. Τουρενίκοβα έλαβε το λόγο, υπογραμμίζοντας το σεβασμό της στη διαδικασία των συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων των οποίων προεδρεύει.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της διοργανώθηκαν 56 δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, 49 συναντήσεις της Υποεπιτροπής στην Πρεσβεία ης Σλοβακίας και 32 δικοινοτικές εκδηλώσεις.

Επίσης, υπενθύμισε ότι το Μάιο του 2009, η Κυβέρνηση της Σλοβακίας προσκάλεσε στην Μπρατισλάβα 42 πολιτικούς ηγέτες από τις δύο κοινότητες με την ευκαιρία της 20ης επετείου του δικοινοτικού διαλόγου.

Εξέφρασε τη μεγάλη της υπερηφάνεια για τα όσα έχουν επιτευχθεί και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι ανέκαθεν υποστήριζε αυτές τις πρωτοβουλίες και συμμετείχε προσωπικά σε πολλές δικοινοτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Η Πρέσβειρα μίλησε και για τις άριστες και ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εξέπληξε τους παρευρισκομένους, μιλώντας στα Ελληνικά και λέγοντας «εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας αγαπητή κυρία Ελση θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη μεγάλη τιμή που μου δίνετε. Σας ευχαριστώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα