Ο Προϋπολογισμός 2013 του Δήμου Λευκωσίας είναι ισοσκελισμένος, δήλωσε ο Κ. Γιωρκάτζης

17:00 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κρίση δεν σταμάτησε ούτε θα σταματήσει “τη διεκδίκηση μας για όσα η Λευκωσία δικαιούται”, είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι, ειδικά σήμερα, πρέπει να επενδύσει στη Λευκωσία, προκειμένου να πειστεί και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το ίδιο.

“Με το σωστό μας σχεδιασμό, με συνεργασία, θέληση και αποφασιστικότητα, η εικόνας της Λευκωσίας μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη”, συμπλήρωσε.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Δήμου Λευκωσίας

για το 2012 καθώς και στους στόχους του 2013, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, πλαισιωμένος από τους εκπροσώπους των δημοτικών ομάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην παρουσία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στα τρία κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς που πέρασε.

“Θέλω χωρίς περιστροφές να δηλώσω, ότι εκτιμώ ως θετική την πορεία και τη δράση μας στον πρώτο αυτό χρόνο. Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας προχωρήσαμε σε αλλαγές και πήραμε πολλές, τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις που διασφαλίζουν την λειτουργική βιωσιμότητα του Δήμου μας και τη δυνατότητα να παρέχουμε στους δημότες μας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που δικαιούνται”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν σειρά δράσεων και παρεμβάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα τους και που υπηρετούν τον τελικό στόχο τους: “Μια πόλη που μας αντιπροσωπεύει και μας εκφράζει. Που μας κάνει περήφανους”.

” Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές – και έχουμε καταθέσει σειρά σημαντικών προτάσεων – αλλά πρέπει να προχωρήσουν και τα πολύ σημαντικά και απαραίτητα έργα ανάπτυξης. (Η έγκριση του Σχεδίου Περιοχής, Η ανάπλαση των εμπορικών μας δρόμων, Το Αρχαιολογικό Μουσείο, Η Ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, Το Μέγαρο Πολιτισμού και τα πολεοδομικά αντιπλημμυρικά έργα στην Αμμοχώστου (ΣΟΠΑΖ), Καλλιπόλεως, Λάρνακος, Κενεντυ, Ματση)”, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του 2012, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι ως νέα δημοτική αρχή παρέλαβαν ένα Δήμο ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη σημερινή οικονομική κρίση και ένα προϋπολογισμό που δεν ανταποκρινόταν ρεαλιστικά στις ανάγκες της πόλης.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας στο τέλος του 2011 ο Δήμος έδειχνε ρυθμούς αύξησης εσόδων 2,7% και δαπανών 8,3%, αναλογία Χρέους Δήμους προς Έσοδα: 367,8%, αύξηση δαπανών μισθολογίου κατά 1εκ. και 21 περισσότερα άτομα μόνιμο υπαλληλικό και τακτικό εργατικό προσωπικό (Από το 2007 μέχρι το 2011: +42 άτομα), υπερωρίες/Επιδόματα της τάξης των 765 χιλ. ευρώ.

“Επιπρόσθετα, το 2012 σημαδεύτηκε από τις μεγάλες περικοπές των κρατικών χορηγιών/οφειλών (κατά 4 εκ. ευρώ) και αναπτυξιακών κονδυλιών προς το δήμο μας όπως και από τις κατά πολύ αυξημένες ανελαστικές δαπάνες του δήμου (κατά 3.3 εκ. ευρώ) κυρίως λόγω αυξήσεων του μισθολογίου αποτέλεσμα προσλήψεων των τελευταίων χρόνων, πρόωρων αφυπηρετήσεων, αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και του κόστους χρηματοδότησης της μειωμένης ρευστότητας του Δήμου.

«Ως εκ τούτου υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε πληθώρα διορθωτικών ενεργειών και δράσεων» είπε προσθέτοντας ότι «ήδη στο τέλος του 2012 ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού μειώθηκε στα 500 άτομα από τα 535 στο τέλος του 2011, περιορίστηκαν οι υπερωρίες και επιδόματα σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2011, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω Προεδρίας μειώθηκαν δαπάνες σε λειτουργίες του Δήμου, αυξήσαμε τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων κατά 4%».

Περαιτέρω ο κ. Γιωρκάτζιης ανέφερε ότι προχωρήσαμε σε υιοθέτηση νέων τρόπων λειτουργίας των υπηρεσιών και αναδιοργάνωση της δομής του Δήμου, συστάθηκαν διατμηματικές ομάδες που συναντούνται σε εβδομαδιαία βάση και δημιουργήσαμε Ad Hoc Επιτροπή για τα οικονομικά (στην οποία για πρώτη φορά πέραν των αντιπροσώπων όλων των δημοτικών ομάδων συμμετέχουν και μη δημοτικοί σύμβουλοι εμπειρογνώμονες)”, σημείωσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι με στόχο τη σύγχρονη διαχείριση και την π αύξηση της αποδοτικότητας συστάθηκε ομάδα είσπραξης χρεωστουμένων, αναδιοργανώθηκαν τα δρομολόγια των οχημάτων αποκομιδής σκυβάλων από 19 σε 17, αυξάνοντας την ίδια ώρα το επίπεδο καθαριότητας στην Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι εκπαιδεύτηκαν τμηματάρχες στη, στοχοθέτηση, εφάρμοσαν ελέγχους το με ηλεκτρονικό σύστημα προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων, περιόρισαν την κατάχρηση αδειών ασθενείας και επιβραβεύτηκε η καλή απόδοση με προαγωγές.

“Όλες οι διορθωτικές ενέργειες και προσπάθειες που τροχιοδρομήσαμε για το 2012 είχαν ως αποτέλεσμα να πετύχουμε μείωση του ελλείμματος του Δήμου από την αρχική εκτίμηση των 7.3 εκ. σε περίπου 3.3 εκ. ευρώ. Είμαστε περήφανοι για όσα καταφέραμε και αυτό μας δίνει ελπίδες για το πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε με ομαδικότητα και συλλογικότητα”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι σε συνεδρία του, ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας ενέκρινε τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2013 που είναι ισοσκελισμένος και συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα ύψους 32,159,981 ευρώ και έξοδα ύψους 32,157,621 ευρώ -(Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού ανακοινώθηκαν περαιτέρω νέες μειώσεις στην κρατική χορηγία προς τους Δήμους της τάξης του 4%)-.

“Ο σήμερα εγκεκριμένος ήδη Τακτικός Προϋπολογισμός του Δήμου Λευκωσίας για το 2013 υπηρετεί την ανάγκη να καταστεί ο δήμος βιώσιμος σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αδυνατεί να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση ενώ η μεγάλη πρόκληση για το Δήμο είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με λιγότερο προσωπικό (τέλος 2013: 450 άτομα σε σύγκριση με 500 στο τέλος του 2012). Στο πλαίσιο αυτό θέσαμε σαν προτεραιότητες μας την αύξηση της αποδοτικότητας και τη διαφύλαξη της δυνατότητας μας να προχωρήσουμε με σχέδια ανάπτυξης για την πόλη μας”, σημείωσε.

Όσον αφορά την ετοιμασία πρότασης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι είναι περήφανοι “γιατί παρά τις επιθέσεις και την αμφισβήτηση του δικαιώματός μας για διεκδίκηση αυτού του τίτλου λόγω της ημικατοχής (στο ευρωπαϊκό αλλά ακόμα και στο εσωτερικό μέτωπο) και παρά τη γνώση ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης να μη δίνεται σε πρωτεύουσες εμείς παλέψαμε με πείσμα και αξιώσεις”.

“Η τελική απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι απολύτως σεβαστή όπως απολύτως σεβαστή είναι και η σχετική έκθεσή της στην οποία γίνεται αναφορά σε προβληματισμούς της Επιτροπής για τη δυσκολία υλοποίησης μερίδας έργων του προγράμματος λόγω της νεκρής ζώνης και εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ομάδα παρουσίασης της πρότασης μας στερείτο συμμετοχής και υποστήριξης Τουρκοκυπρίων και εκπροσώπων άλλων κοινοτήτων. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση. Πιστεύουμε ακράδαντα πως τέτοια έργα είναι υλοποιήσιμα, βασιζόμενοι όχι μόνο στις εμπειρίες της δικοινοτικής συνεργασίας των τελευταίων 30 χρόνων αλλά και λόγω του ότι αυτή η προσπάθεια θα διεξαγόταν κάτω από την αιγίδα ενός θεσμού όπως αυτού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι αρχίσαμε το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου και σε 2η φάση θα προχωρήσουμε με την δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη Λεωφ. Ομήρου”.

Αναφορικά με την εντός των τειχών πόλη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι στόχος είναι η αναβίωση της εντός των τειχών πόλης και δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες μέχρι αυτή να αποτελέσει ζωντανό πυρήνα που θα προσελκύσει επισκέπτες και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα