Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ διαψεύδει αναφορές του Υπ. Υγείας για τα ακτινοθεραπευτικά

22:21 17/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ Χρίστος Ανδρέου με σημερινή ανακοίνωση του διαψεύδει σειρά από αναφορές που περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας σε απάντηση στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το θέμα των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένα την αναφορά του Υπουργείου Υγείας – την οποία αποδίδει, όπως και όλες τις άλλες, στον ίδιο τον Υπουργό – ότι η απόφαση για αναστολή της ανέγερσής των Ακτινοθεραπευτικών

Κέντρων λήφθηκε στη βάση «των εξαιρετικά δύσκολων υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων», ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι «όμως για τις χορηγίες προς την Τράπεζα δεν υπάρχει περιορισμός, το 2013 δόθηκε παράνομα χορηγία στο ΟΚΤΚ πάνω από 31 εκ., ενώ για την έναρξη των κτηριακών έργων για το Κρατικό Ακτινοθερπαευτικό χρειάζεται μόνο 0,5 εκ. και για την αποπεράτωση άλλα 3,4 εκ. που θα πληρωθούν τα επόμενα 2 χρόνια».

Ως προς την αναφορά ότι η απόφαση για αναστολή της ανέγερσής τους λήφθηκε στη βάση «των περιορισμών που υπάρχουν στην πρόσληψη και την εκπαίδευση του προσωπικού», ο Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ διερωτάται «πώς γίνεται σήμερα, να δημοσιεύεται από το ΟΚΤΚ ότι ζητεί να προσλάβει γιατρούς και τεχνολόγους, που θα πληρώνει το Κράτος αφού είναι στα λειτουργικά έξοδα και το Κράτος να μην μπορεί να προσλαμβάνει για τις ανάγκες του Κρατικού Νοσοκομείου;».

Διερωτάται, επίσης, «πώς γίνεται το ΟΚΤΚ να έχει το 2011, 24 ιατρούς, εκτός των προσωρινών γιατρών κι αυτών που κάνουν ειδίκευση, το 2012 που είχε περιορισμούς στις προσλήψεις να έχει 33 ιατρούς, εκτός των προσωρινών γιατρών κι αυτών που κάνουν ειδίκευση, δηλαδή προσέλαβε ακόμη 9 γιατρούς και να δηλώνει το ΟΚΤΚ ότι το 2012 δεν προσέλαβε κανένα ιατρό».

Όσον αφορά την απάντηση του Υπουργείου Υγείας ότι «οι ανάγκες των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου», ο κ. Ανδρέου θέτει το ερώτημα : «Πώς γίνεται να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι Καρκινοπαθείς όταν δεν γίνεται ακτινοθεραπεία σε τουλάχιστον 950 καρκινοπαθείς τον χρόνο επειδή το Ογκολογικό της Τράπεζας έχει μόνο 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και η Κύπρος χρειάζεται τουλάχιστον 7 για να είναι ικανοποιητική η εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών;».

Σχολιάζοντας την αναφορά της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία «ακτινοθεραπευτικό κέντρο θα λειτουργήσει ούτως ή άλλως, υπό μορφή πανεπιστημιακής κλινικής, με τη μετατροπή του νοσοκομείου Λευκωσίας σε πανεπιστημιακό», ο Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ αναφέρει ότι προεκλογικά, στις 5/2/2013, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης του έστειλε “επιστολή με το δεσμεύομαι και το ΘΑ ΘΑ και ύστερα από μερικές μέρες που έγινε Πρόεδρος το ΘΑ έγινε ΟΧΙ».

«Η Ιατρική Σχολή στο Γεν. Νοσοκομείο ήδη λειτούργησε από το Σεπτέμβρη του 2013, από το 3ο- 4ο έτος θα διδάσκεται και η Ογκολογία. Για να γίνουν τα κτήρια και ο εξοπλισμός χρειάζονται 3 περίπου χρόνια, άρα για να είναι έτοιμο ύστερα από 3 χρόνια το ακτινοθεραπευτικό στο Γεν. Νοσοκομείο, όπου είναι και η Ιατρική Σχολή, έπρεπε τα κατασκευαστικά έργα να είχαν ήδη ξεκινήσει», προσθέτει.

Ως προς την αναφορά ότι «ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης συναντήθηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΖΩ Χρίστο Ανδρέου, η μια εκ των οποίων στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη», ο κ. Ανδρέου κάνει υποστηρίζει ότι είναι ψευδής, ότι συναντήθηκαν δύο φορές και τη δεύτερη κλήθηκαν στο Προεδρικό όπου αντί να δουν τον Πρόεδρο συναντήθηκαν με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό.
Ο κ. Ανδρέου συνεχίζει την απεργία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για 241 μέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα