Ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λεμεσού

16:31 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά με την ύπαρξη πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψης του στο νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως «αυτές οι ανακοινώσεις, μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερες προοπτικές το μέλλον της Κύπρου».

«Εκείνο το οποίο επιβάλλεται», είπε ο κ. Λιλλήκας, «είναι

η κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τις εταιρείες, που έχουν εξασφαλίσει την άδεια στα συγκεκριμένα οικόπεδα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να έχουμε την εξόρυξη του πετρελαίου και την εκμετάλλευσή του το ταχύτερο δυνατό».

«Δεν αντέχει άλλο η κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε, «να παραμένει σε αυτή την βαθιά ύφεση και με την ανεργία η οποία προβλέπεται να πλησιάσει το 2014 τις 100 χιλιάδες».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι αναγκαίο η κυπριακή Κυβέρνηση, εάν χρειαστεί να προσφέρει και κίνητρα στις εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει τις άδειες, έτσι ώστε να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έσοδα από το πετρέλαιο, το οποίο σημειώνω ότι δεν χρειάζεται υποδομή όπως το φυσικό αέριο για να περάσουμε στην εκμετάλλευση του».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε κάποιους οι οποίοι συστηματικά προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων γενικά που διαθέτει η κυπριακή ΑΟΖ, ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες, ούτε προς την κοινωνία, ούτε και προς την κυπριακή δημοκρατία, ούτε προς την εθνική μας υπόθεση».

«Η Κύπρος», δήλωσε ο κ .Λιλλήκας, «διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλούτο, δυσανάλογα μεγάλο για το μέγεθος του πληθυσμού μας, αρκεί να υπάρχει σωστή στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης, αποφασιστικότητα στη λήψη των αποφάσεων για να το αξιοποιήσουμε, όχι μόνο για τις σημερινές γενιές, για να απεγκλωβιστούμε από το μνημόνιο της ύφεσης το ταχύτερο δυνατό και να διασφαλίσουμε ένα μέλλον για τις γενιές που θα έρθουν στο πρότυπο που έχει ακολουθήσει και η Νορβηγία».

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση πως, «η αποτυχία της δημιουργίας και διαμόρφωσης ενός κοινού ανακοινωθέντος, δεν θα κατευνάσει την Τουρκία, ούτε όμως θα αφήσει αδιάφορα κάποια ξένα κέντρα αποφάσεων, τα οποία», όπως είπε «επείγονται για λύση εδώ και τώρα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν τη μοναδική ευκαιρία, όπως αποκαλούν την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και η Ελλάδα σήμερα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα αναληφθούν ξανά προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός κειμένου στη βάση του τελευταίου κειμένου, που κατέθεσε ο κ. Ντάουνερ, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούν κάποιες λέξεις όπως λένε».

«Θέλουμε να πούμε στους Κύπριους πολίτες ότι αυτές οι λέξεις, δεν είναι απλές λέξεις, αλλά όλη η ουσία του κυπριακού προβλήματος, από αυτές τις λέξεις είναι που θα εξαρτηθεί το περιεχόμενο και η ποιότητα της λύσης του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να πιστεύουμε», ανέφερε, «ότι το εθνικό συμβούλιο και τα μέλη του, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχουν επιτέλους συνειδητοποιήσει ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και αναμένουμε ότι δεν θα συνεχίσουν στο δρόμο των διολισθήσεων, με στόχο τη δημιουργία όχι ενός ξεκάθαρου πλαισίου λύσης, αλλά ενός ασαφούς κειμένου απλά και μόνο για να αρχίσουν οι συνομιλίες».

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το εθνικό συμβούλιο, «να αποσύρουν όλα τα οποία έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες». «Είναι κείμενα», όπως εξήγησε, «επικίνδυνα, για τη λύση του Κυπριακού και για τη τύχη του κυπριακού ελληνισμού».

Είπε ακόμα πως «οι αρχές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με ασάφειες, οι αρχές δεν σηκώνουν ερμηνείες, θα πρέπει ο Πρόεδρος να μείνει σταθερός στις προϋποθέσεις, όπως τις είχε θέσει εξ’ αρχής, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς διατυπώσεις που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες».

Αναφερόμενος στο μεγάλο – όπως το χαρακτήρισε – ζήτημα που αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων και την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση και επιμήκυνση τους, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει πιο αποφασιστικά το ρόλο της.

«Δεν μπορεί», είπε, «η Κεντρική Τράπεζα να αρκείται σε επιστολές και σε προειδοποιήσεις» και πρόσθεσε πως, «στην πράξη αποδείχτηκε, ότι οι εμπορικές τράπεζες στην αναδιάρθρωση που προχωρούν αυξάνουν σημαντικά, κατακόρυφα τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι δανειζόμενοι να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και σαφέστατα να μην εξυπηρετούνται οι ίδιοι».

«Εάν η ΚΤ», πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, «δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα κώδικα όπως αυτό που έχει αποστείλει στις εμπορικές τράπεζες, τότε η Συμμαχία Πολιτών, θα καταθέσει πρόταση νόμου, μετά και από διαβούλευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, για νομοθετική υποχρεωτική εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς που διαμόρφωσε η Κεντρική Τράπεζα, με μια μόνο διαφοροποίηση, ότι η επιμήκυνση των δανείων θα πρέπει να γίνεται με τρόπο έτσι ώστε οι δόσεις που θα πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι δανειζόμενοι να μην ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων».

«Με αυτό το τρόπο», είπε, «οι Κύπριοι δανειζόμενοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια και υποχρεώσεις τους, αλλά ταυτόχρονα αυτό θα εξυπηρετήσει και τις τράπεζες μεσοπρόθεσμα, όσον αφορά τη ρευστότητα τους και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Όσον αφορά την επίσκεψη του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, είπε πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις καθυστερήσεις, όσον αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στους ασθενείς». Αυτό, είπε, «οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση, έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό ασθενών από τα ιδιωτικά, στα κρατικά νοσηλευτήρια». Ένα από τα παράπονα που έχω ακούσει από ασθενείς», είπε, «αφορά τα νοσήλια και ιδιαίτερα για κάποιες κατηγορίες, οι οποίες έχουν μειωμένα εισοδήματα σήμερα, ή είναι συνταξιούχοι με χαμηλή σύνταξη».
Κάλεσε την Κυβέρνηση, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, έτσι ώστε, όπως εξήγησε, «να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού να, ικανοποιήσουμε τους Κύπριους πολίτες, αλλά και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα