Ο «ομφάλιος λώρος» Τούρκου Υπουργού πυροδοτεί νέες αντιδράσεις στα κατεχόμενα

19:39 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου ότι το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα είναι ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της «μητέρας πατρίδας» και του ψευδοκράτους, πυροδότησε νέες αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Με τον ειρωνικό προφανώς τίτλο «Δέσε μας μάνα μου» η Αφρίκα γράφει ότι ο κ. Έρογλου μιλούσε σε εκδήλωση του ΑΚΡ όπου, μεταξύ άλλων, είπε πως ο κόσμος περιμένει να δει πως ο αγωγός των 80 χλμ που κατασκευάζεται και είναι ο πρώτος στο είδος του που θα περάσει διαμέσου

της θάλασσας. «250 μέτρα κάτω από την επιφάνειά της, θα περάσουμε μέσα από τη θάλασσα, συνδέοντας σωλήνες και έτσι, θα συνδέσουμε την ΤΔΒΚ μέσα από την κοιλιά μας». Σαν ομφάλιο λώρο, όπως σημείωσε. «Όλος ο κόσμος περιμένει να δει πώς θα πετύχει».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την συντεχνία των δασκάλων (KTOS), ο πρόεδρος της οποίας, Γκιουβέν Βάρογλου σε γραπτή δήλωσή του τόνισε ότι οι Τ/κ θέλουν να σταθούν στα δικά τους πόδια, να έχουν τις δικές τους κοινωνικο-πολιτιστικές αξίες σε μια ενωμένη Κύπρο και δεν θέλουν να τρέφονται μέσω ενός ομφάλιου λώρου. (Τρόφιμους – beslenmek – είχε αποκαλέσει παλιότερα τους Τ/κ ο Ταγίπ Ερντογάν).

Ο κ. Βάρογλου κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργεί σε αντίθεση προς τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου και προσπαθεί να αλλάξει την δημογραφική δομή του νησιού , μεταφέροντας πληθυσμό στο βόρειο μέρος.

Ως αποτέλεσμα των πολιτικών ένταξης και ενσωμάτωσης που υλοποιείται από την Άγκυρα κυβερνήσεις και τους ντόπιους συνεργάτες τους, την «κυβέρνηση», πρόσθεσε, οι Τ/κ που έχουν γίνει μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, έχουν φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον αγώνα τους για προστασία της ταυτότητάς τους, συνέχιση των κοινωνικών και πολιτιστικών τους αξιών και την προστασία της κοσμικής και σύγχρονης δομή τους».

Σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Βεϊσέλ Έρογλου δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι από την Τουρκία συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την ρητορική «μητέρας και κόρης πατρίδας», ο κ. Βάρογλου είπε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τ/κ δίνουν έναν αγώνα κοινοτικής ύπαρξης . «Ακόμη κι αν είμαστε προδομένοι από καιρό σε καιρό, αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Γενί Ντουζέν εφημερίδα και με τίτλο «Το φράγμα έτοιμο, οι χωρικοί ανησυχούν» γράφει ότι οι κάτοικοι στα κατεχόμενα χωριά Καπούτι και Πάναγρα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους όσον αφορά το φράγμα που κατασκευάζεται εκεί ως μέρος του «έργου Αρσίν» μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο τα πρόσωπα που ζουν στην περιοχή είναι ανήσυχοι επειδή φοβούνται ότι το φράγμα μπορεί να καταρρεύσει και τότε διερωτούνται τι θα γίνει αφού θα πλημμυρίσουν. Σημειώνεται ότι το έργο «Ασρίν», όπως έχει ονομαστεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ενημερώσει επισήμως τους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι δηλώνουν σε δημοσιογράφο της Γενί Ντουζέν πως εγείρονται πολλά ζητήματα και αναμένουν απαντήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα