Πλήρης ικανοποίηση Ομήρου για τις επαφές του στο Λουξεμβούργο

18:41 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πλήρως ικανοποιημένος δήλωσε ότι αναχωρεί από το Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος τις τελευταίες δύο μέρες είχε συναντήσεις στη χώρα στη διάρκεια επίσκεψης εργασίας.

Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Jean Claude Juncker, τον ομόλογό του Laurent Mosar, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Vitor Caldeira, τον Αντιπρόεδρο του Δικαστηρίου της ΕΕ, τον Πρόεδρο του Γενικού Δικαστηρίου Marc Jaeger και τους Κύπριους δικαστές Γιώργο Αρέστη και Σάββα Παπασάββα (Δικαστήριο

και Γενικό Δικαστήριο).

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των απογευματινών του επαφών ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι φεύγει πολύ ικανοποιημένος, λέγοντας ότι πρώτα στο Ελεγκτικό Συνέδριο-με πρόσκληση του οποίου ήρθε στο Λουξεμβούργο- του δόθηκε ευκαιρία μέσα από την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση να δώσει τις διαστάσεις της οικονομικής κρίσης και να στηλιτεύσει την ανάλγητη συμπεριφορά ορισμένων εταίρων μας , «που αντί επίδειξης αλληλεγγύης , μας προσέφεραν χολή και όξος».

Μίλησε για την παράνομη, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση για απομείωση των καταθέσεων αλλά και την απουσία αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στις επαφές του με τον Πρωθυπουργό , δήλωσε εντυπωσιασμένος από την θερμότητα της στάσης και της τοποθέτησής του , ότι αν ήταν τον Μάρτιο Πρόεδρος του Eurogroup, “δεν θα επέτρεπε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα» (σε βάρος της Κύπρου).

«Και η τοποθέτηση Γιούνκερ αλλά και του Προέδρου της Βουλής ήταν θετική για την υπόθεση της Κύπρου, ότι το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στη βάση των αρχών του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Για τις επαφές του στο Δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε ότι οι δικαστικοί θεσμοί της Ένωσης απολαμβάνουν υψηλού κύρους στην Κύπρο αλλά και στην ΕΕ, γιατί έχουν να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο και σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του κεκτημένου και ενός δικτύου κανόνων δικαίου όπως αυτοί θεσμοθετούνται και εφαρμόζονται στις χώρες μέλη.

«Και η Κύπρος έτυχε προστατευτικής μεταχείρισης και σε υπόθεση που αφορούσε υπόθεση Κυπρίων εμπόρων εσπεριδοειδών από το Ηνωμένο Βασίλειο πριν ακόμη την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόφαση ήταν απολύτως θετική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι υπήρχε παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και πρόσφατα στην υπόθεση ‘Οραμς όπου σε μια προκαταρκτική απόφαση το δικαίωμα της ιδιοκτησίας το οποίο αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού, κατοχυρώνεται», σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτελεί ο Δικαστής Γιώργος Αρέστη , ο οποίος, όπως είπε, με το κύρος, την εμπειρία και τις άριστες νομικές του γνώσεις του «αποτελεί λαμπρό παράδειγμα εκπροσώπησης της χώρας μας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Ο κ. Ομήρου και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο αύριο Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα