Ο νόμος για τα πολυτελή οχήματα στην Ολομέλεια προς ψήφιση την Πέμπτη

17:43 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Οικονομικών κατέληξε σήμερα σε πρόταση όσον αφορά την χρήση πολυτελών οχημάτων από αξιωματούχους που θα πάρει στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης για ψήφιση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Αγγελος Βότσης είπε πως “φαίνεται να έχουμε καταλήξει σε μια πρόταση, η οποία φαίνεται να μπορεί να δημιουργήσει μια πλειοψηφία στην Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη για να ψηφιστεί”.

Κοινή συνισταμένη αυτής της πρότασης, σημείωσε, είναι ότι

απ `εδώ κι εμπρός όλα τα αυτοκίνητα θα έχουν περιορισμένο κυβισμό τα 20 άλογα καθώς επίσης μέγιστη εκπομπή ρύπων τα 165 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Επίσης φαίνεται, είπε ο κ. Βότσης, να υπάρχει μια ευρύτερη σύγκλιση στο ποιοι αξιωματούχοι απ ΄ εδώ και εμπρός θα δικαιούνται και ποιοι δεν θα δικαιούνται αυτοκίνητο για ιδία χρήση.

“Πιστεύω ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Βουλή θα καταφέρει ίσως και με αρκετή πλειοψηφία να απαντήσει σε ένα θέμα που απασχολούσε την κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες με ένα τρόπο που θέλω να ελπίζω ότι θα είναι ανεκτός από την κοινωνία”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς είπε πως θα υπάρξει μια κατηγορία, οι οποίοι θα δικαιούνται να διατηρήσουν το όχημα με τους μειωμένους ρύπους και τον κυβισμό – εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για όλους τους άλλους αξιωματούχους, συνέχισε, όταν θα χρειαστεί η επόμενη αλλαγή των αυτοκινήτων τους θα πάμε σε αυτοκίνητα με χαμηλούς κυβισμούς για να μην έχουμε επιπλέον αγορά αυτοκινήτων.

Σε σχέση με τον κατάλογο δικαιούχων οχημάτων που είδε το φως της δημοσιότητας είπε πως δεν θα εμπλακούμε στο αν έχει οδηγό ή όχι διευκρινίζοντας πως θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα υπηρεσιακά οχήματα για να κάνουν τις εργασίες της Υπηρεσίας τους.

“Διευθυντές ημικρατικών οργανισμών δεν θα έχουν πλέον δικό τους αυτοκίνητο. Θα έχουν υπηρεσιακό όχημα που θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της Υπηρεσίας και θα υπάρχει μια τρίμηνη περίοδος όπου το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να καθορίσει ακριβώς το πώς θα γίνεται όλη αυτή η διεργασία με όλους αυτούς που δεν θα βρίσκονται στον κατάλογο που δικαιούνται το υπηρεσιακό όχημα”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Επιτροπή Οικονομικών έχει καταλήξει μετά από μακρά συζήτηση και διαφορετικές προτάσεις σε ένα σκελετό πρότασης, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη για το ζήτημα της χρήσης υπηρεσιακών οχημάτων είτε από αξιωματούχους είτε και από ανώτατους λειτουργούς της Δημοκρατίας.

Εχει γίνει μια προσπάθεια πρώτα απ ΄ όλα – είναι κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων – ότι στο εξής τα οχήματα αυτά με την εξαίρεση εκείνου που χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλα τα υπόλοιπα θα είναι περιορισμένου κυβισμού δεν θα υπερβαίνουν τα 2.000 κυβικά εκ. και ταυτόχρονα θα έχουν μειωμένη εκπομπή ρύπων σύμφωνα με το σημερινό πνεύμα των νομοθεσιών.

Πέραν αυτού, σημείωσε, με την πρόταση νόμου προσπαθούμε να διευκρινίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι αξιωματούχοι που ως εκ του αξιώματος και της θέσης τους έχουν δικαίωμα στην χρήση οχήματος για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες που υπάρχουν είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στην Κεντρική Κυβέρνηση είτε σε ημικρατικούς οργανισμούς.

Πρόθεση, εξήγησε ο κ. Προδρόμου, είναι με τον νόμο να ζητούμε από τον Υπουργό Οικονομικών να καταρτίσει και να καταθέσει κανονισμούς όπου πλέον θα μπει μια τάξη στο σημερινό καθεστώς.

Με το σημερινό καθεστώς, υπενθύμισε, δεν υπάρχει πουθενά σε καμία νομοθετική ρύθμιση διευκρίνιση του τι είναι υπηρεσιακό όχημα, πώς χρησιμοποιείται και κάτω υπό ποιο καθεστώς και είναι καιρός να γίνει.

“Ορίζοντας ότι ακόμη κι αυτοί για τις ανάγκες της θέσης που κατέχουν ή του αξιώματος θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν όχημα απλά θέλουμε να πάψει να εκλαμβάνεται ως μια πρόκληση σε ημέρες κρίσης να μην υπάρχουν αυτά που δημοσιογραφικά αποκαλούνται λιμουζίνες αλλά να είναι μέσα στα πλαίσια της αξιοπρέπειας και της περισυλλογής οχήματα περιορισμένου κυβισμού”, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως οι αξιωματούχοι που θα δικαιούνται ως εκ του αξιώματος τους είναι οι αξιωματούχοι που υπάρχουν μέσα στο Σύνταγμα της χώρας – σε αυτούς προστίθεται ο διαπραγματευτής που είναι μια καινούργια θέση-, οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και ο Διευθυντής της Βουλής.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως “η κατάσταση στην Επιτροπή Οικονομικών ήταν εξωφρενική με τη Νομική Υπηρεσία να επιμένει ότι η Βουλή δεν μπορεί να αγγίξει το προνόμιο-δικαίωμα αυτής της χειμαζόμενης δημοκρατίας στην λιμουζίνα”.

Θα μπορούσα να πω, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ότι διεκδικούσε μετά μανίας και με την σημαία ουκ ελάττω παραδώσω την διατήρηση αυτής της πολυτέλειας για κάποιους αξιωματούχους.

Ανέφερε ότι και οι Δικαστές του Ανωτάτου σε επιστολή τους ζητούν όπως μην τους αποκοπεί το δικαίωμα της λιμουζίνας.

Ο κ. Περδίκης επανέλαβε ότι η θέση του Κινήματος Οικολόγων είναι όπως ” εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής να μην δικαιούται κανένας λιμουζίνα. Οι άλλοι να κυκλοφορούν με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα σύμφωνα με τον κυβισμό που καθορίζεται”.

Keywords
Τυχαία Θέματα