Ο κίνδυνος για κατάθλιψη ξεκινά στη μήτρα

17:47 12/10/2013 - Πηγή: OnlyCY
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας στο παιδί, δήλωσαν ερευνητές του Bristol University.

Παιδιά των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας στο παιδί, δήλωσαν ερευνητές του Bristol

University.

Η έρευνα παρακολούθησε παιδιά περισσότερων των 8.000 μητέρων που εμφάνισαν κατάθλιψη πριν ή μετά τον τοκετό.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος είναι περίπου 1,3 φορές υψηλότερος από το φυσιολογικό στην ηλικία των 18. Δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘JAMA Psychiatry’. Η ερευνήτρια Dr Rebecca Pearson, δήλωσε ότι η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζεται. Φαίνεται πως υπάρχει μακροπρόθεσμος κίνδυνος στο παιδί, αν και είναι μικρός.
Δήλωσε πως πρόκειται για σχέση, όχι αιτιατή, και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Η καθηγήτρια Carmine Pariante, του King’s College London’s Institute of Psychiatry, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της ψυχικής υγείας ενός ανθρώπου δεν αρχίζει στη γέννηση αλλά στη μήτρα.

Το μήνυμα είναι σαφές, πρόσθεσε, δηλαδή η βοήθεια σε γυναίκες με κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη όχι μόνο θα κάνει αυτές να υποφέρουν λιγότερο αλλά και την επόμενη γενιά.

Ο καθηγητής Celso Arango του Gregorio Maranon General University Hospital, στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι οι ορμόνες τους στρες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν την ανάπτυξη του παιδιού στη μήτρα.

Πρόσθεσε ότι γυναίκες με κατάθλιψη, ιδανικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν την εγκυμοσύνη αλλά αν ήδη είναι έγκυες κατά τη διάγνωση της κατάθλιψης είναι ακόμα πιο σημαντικό να αντιμετωπιστούν, καθώς η νόσος θα επηρεάσει τη μητέρα και το παιδί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκονται στην κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό, με τους περιβαλλοντικούς, όπως η κοινωνική στήριξη, να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Keywords
Τυχαία Θέματα