Ο αμερικανικός στρατός ‘έτοιμος’ να δράσει ‘αμέσως’ στη Συρία δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ

18:15 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας λόγω της επίθεσης με χημικά όπλα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ σε συνέντευξή του σήμερα στο BBC. “Έχουμε μεταφέρει πόρους σε επίκαιρες θέσεις για να μπορούν να εκπληρώσουν και να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε

επιλογή θελήσει να κάνει ο Πρόεδρος” Ομπάμα, δήλωσε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Μπρουνέι, σύμφωνα με αντίγραφο αποσπασμάτων της συνέντευξής του που παραχώρησε το BBC.

Στην ερώτηση αν ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει “έτσι απλά”, ο Χέιγκελ απάντησε: “Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, έτσι απλά”.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την επίθεση τις οποίες θα παρουσιάσουν “πολύ σύντομα” και σημείωσε ωστόσο παράλληλα ότι έπειτα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό και τον Γάλλο ομόλογό του υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες μεταξύ των περισσότερων συμμάχων των ΗΠΑ ότι “παραβιάστηκαν τα βασικότερα διεθνή ανθρωπιστικά πρότυπα”.

Εξάλλου, από τη Σουηδία ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η επίσκεψη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στη χώρα λόγω της κατάστασης στη Συρία.

“Μίλησα με τον Ουίλιαμ Χέιγκ για τη Συρία και άλλα προβλήματα. Εξαιτίας της κατάστασης συμφωνήσαμε να αναβάλει την επίσκεψή του στην Στοκχόλμη”, έγραψε ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ στο λογαριασμό του στο Twitter. Εξάλλου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε νωρίτερα σήμερα την έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου αύριο Τετάρτη για να ψηφίσει σχετικά με την “απάντηση της Βρετανίας στις επιθέσεις με χημικά όπλα” στη Συρία.

Στο μεταξύ οι ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα χημικά όπλα οι οποίοι ερευνούν τις καταγγελθείσες επιθέσεις με τέτοιου είδους όπλα στη Συρία ανέβαλαν την επίσκεψή τους στην επόμενη τοποθεσία την οποία επρόκειτο να επιθεωρήσουν ως αύριο Τετάρτη, λόγω των “ανησυχιών” για την ασφάλειά τους, αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα στη Γενεύη.

“Μετά τη χθεσινή επίθεση στην οχηματοπομπή του ΟΗΕ, μια συνεκτική εξέταση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη θα πρέπει να αναβληθεί για μία ημέρα ώστε να βελτιωθεί η προετοιμασία και η ασφάλεια της ομάδας. Με δεδομένες τις περιπλοκότητες στο πεδίο, η επιβεβαίωση της πρόσβασης δεν έχει εξασφαλιστεί αλλά αυτό αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα”, ανέφερε η ανακοίνωση του Οργανισμού την οποία υπογράφει ο Φαρχάν Χακ.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει μια πληροφορία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το συριακό καθεστώς νωρίτερα σήμερα. Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ δέχθηκε πυρά αγνώστων ελεύθερων σκοπευτών καθώς μετέβαινε χθες σε μια από τις τοποθεσίες όπου έχει καταγγελθεί πως έγινε επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές τακτικές δυνάμεις.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν, ο οποίος έστειλε την ομάδα στη Συρία μετά τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων εναντίον αμάχων, κάλεσε όλες τις πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη σύγκρουση να παράσχουν στην ομάδα ασφαλή διέλευση και πρόσβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα