Οκταήμερη κράτηση για Νίκο Λίλλη,Κώστα Μιαμηλιώτη και Ελευθέριο Μούσκο για την υπόθεση της Δρομολαξιάς

16:55 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με διάταγμα του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έθεσε σήμερα υπό οκταήμερη κράτηση τους Νίκο Λίλλη, 42χρόνων, επιχειρηματία και Πρόεδρο του σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας, Κώστα Μιαμηλιώτη, 53 χρόνων λοχία της ΚΥΠ και Ελευθέριο Μούσκο, 40 χρόνων.

Ζητώντας την έκδοση του διατάγματος προσωποκράτησης, ο ανακριτής της υπόθεσης υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου είπε πως διερευνά υπόθεση σχετικά με τα αδικήματα συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος και καταδολίευσης, της απάτης, της δόλιας συναλλαγής σε

ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, της απάτης κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της δωροληψίας για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των αδικημάτων διαφθοράς. Ο αστυνομικός ανακριτής αναφέρθηκε στις καταθέσεις ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής του ζεύγους Λιοτατή σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση της αγοραπωλησίας τουρκοκυπριακής περιουσίας στη Δρομολαξιά μεταξύ του Τ/κ Moustafa Mehmet Moustafa και της εταιρείας WADNIC TRADING LTD, το φιλικό διακανονισμό για απόκτηση από το Κράτος επτά οικοπέδων που βρίσκονται στο ίδιο τεμάχιο και την επένδυση που έγινε στη συνέχεια από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγιών της CYTA για αγορά και αξιοποίησή του.

«Εναντίον των τριών υπόπτων», είπε, «υπάρχει εύλογη υποψία που βασίζεται σε μαρτυρία ότι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα».

«Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία», είπε ο υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου, «ο Λιοτατής ανέφερε ότι μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 -Σεπτεμβρίου 2011 έδωσε σε επιταγές και μετρητά στον Νίκο Λίλλη το συνολικό ποσό του 1,600,000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα ο Λιοτατής τα έδωσε, αφού ο Λίλλης του είχε αναφέρει ότι το χωράφι που θα αγόραζε από τον Τ/κ θα το πωλούσε στην ΑΤΗΚ, η οποία θα προχωρούσε στην ανέγερση ιδιόκτητων κτιρίων την εργολαβία των οποίων θα αναλάμβανε ο ίδιος».

«Για να τον πείσει να του δίνει χρήματα», συνέχισε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός ανακριτής, «ο Λίλλης του ανέφερε ότι πίσω από την πράξη είναι συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, η κυβέρνηση, αναφέροντας συγκεκριμένο βουλευτή του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του οποίου είναι εις γνώσιν του. Επίσης, ανέφερε ότι στην υπόθεση θα βοηθούσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΗΚ, αναφέροντας τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ. Ακόμα, του έλεγε ότι βαρόμετρο για να γίνει η πώληση του χωραφιού και το έργο σε αυτό ήταν το σωματείο ΑΛΚΗ γιατί η ΑΛΚΗ συνδέεται με το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και από το όλο έργο θα βοηθηθούν τόσον η ΑΛΚΗ όσον και το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα αλλά και πρώην παράγοντες της ΑΛΚΗΣ
που είχαν υποθηκευμένα τα σπίτια τους για να βοηθήσουν οικονομικά το σωματείο.
Μεταξύ τους ήταν και ο πρώην δήμαρχος Λάρνακας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και πρώην Πρόεδρος της ΑΛΚΗΣ».

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε ότι στην κατάθεσή του ο Χ. Λιοτατής ανέφερε πως ύστερα από παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας Κύπρου και μετέπειτα Υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, εγκρίθηκε υπέρβαση του ορίου στο λογαριασμό του κατά 200,000 ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιούταν για τα προκαταρκτικά έξοδα για την ανέγερση της οικοδομής.
«Την επιταγή αυτή», συνέχισε ο Ελευθέριος Κυριάκου, «ο Λιοτατής την οπισθογράφησε και την έδωσε στο Νίκο Λίλλη. Τα χρήματα, όμως, αυτά δεν κατέληξαν στο έργο αλλά στο σωματείο ΑΛΚΗ».

Ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε πως σύμφωνα με την κατάθεση Λιοτατή χρήματα έδωσαν στον Λίλλη και άλλα πρόσωπα το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται στο 1,100,000 ευρώ και ότι μέχρι σήμερα ο Λίλλης επέστρεψε στο Λιοτατή το συνολικό ποσό των 600,000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο αστυνομικός ανακριτής αναφέρθηκε στη συμφωνία Moustafa-WARDIC για την πώληση 24 σκαλών στη Δρομολαξιά έναντι του ποσού του 1,045,000 ευρώ και τη διαδικασία εξασφάλισης της έγκρισης από τον Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών. Πρόσθεσε πως ζητήθηκε έρευνα από την ΚΥΠ για τον τόπο και χρόνο διαμονής του Τ/κ δεδομένου ότι θα έπρεπε να διέμενε μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές ή να ήταν μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πριν το 1974.

«Έγιναν δύο έρευνες», είπε ο αστυνομικός ανακριτής. «Η πρώτη, με την υπογραφή του Κώστα Μιαμηλιώτη, ανέφερε ότι η μόνιμη διαμονή του Τ/κ από την 1/6/2006 ήταν σε διαμέρισμα στη Δερύνεια και πως εργοδοτείτο από εταιρεία του Λιοτατή. Συντάκτης της έκθεσης ήταν αστυνομικός της ΚΥΠ Αμμοχώστου, ο οποίος σε κατάθεσή του αναφέρει ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον λοχία Λευτέρη Μούσκο, ο οποίος προσπάθησε να παρέμβει στην έρευνά του, λέγοντάς του ότι για την περίπτωση ενδιαφέρεται προσωπικά ο διευθυντής του γραφείου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ. Μετά από δεύτερη επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς επιβεβαίωση του τόπου διαμονής του Τ/κ η ΚΥΠ απάντησε πως ο Moustafa άλλαξε τόπο διαμονής από την 1/15/2008 και διέμενε πλέον στην Ορόκλινη, ενώ εξακολουθούσε να εργάζεται στην εταιρεία Λιοτατής».

«Σύμφωνα, όμως, με γραπτές μαρτυρίες», κατέθεσε ο αστυνομικός ανακριτής «ο Τ/κ Moustafa Mehmet Moustafa διέμενε μόνιμα στο κατεχόμενο χωριό Λιμνιά Αμμοχώστου και πηγαινοερχόταν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές».

«Μετά την έγκριση της αίτησης», συνέχισε ο υπαστυνόμος Κυριάκου, «ο Τ/κ εισέπραξε με επιταγές το ποσό των 851,800 ευρώ, ενώ του δόθηκε μεταχρονολογημένη επιταγή για το ποσό των 321,970 ευρώ. Από τις εξετάσεις, εξάλλου, προέκυψε ότι μια επιταγή της WADNIC για το ποσό των 10,000 ευρώ εκδόθηκε ονομαστικά στο Μούσκο και εξαργυρώθηκε από τον ίδιο σε μετρητά και ακόμη μια τραπεζική επιταγή ποσού 40,000 επ’ ονόματι του Λίλλη δόθηκε με οπισθογράφηση του ιδίου στο Μιαμηλιώτη την οποία και κατέθεσε την ίδια μέρα σε λογαριασμό που διατηρεί στην Τράπεζα Κύπρου».

«Ανακρινόμενοι οι Λίλλης και Μούσκος», κατέληξε ο υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου, «αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ ο Μιαμηλιώτης πρόβαλε κάποιους ισχυρισμούς για τις εκθέσεις της ΚΥΠ και την επιταγή των 40,000 ευρώ. Ισχυρισμοί που έρχονται σε αντίθεση με όσα είχε αναφέρει σε προηγούμενες καταθέσεις που είχε δώσει στα πλαίσια διοικητικής έρευνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα