Ο αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε ότι ο λαός έχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία

09:25 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν την Πέμπτη πως δεν θα λαμβάνουν αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας και θα εγγυάται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σε ανάρτηση του στρατού στο Facebook αναφέρεται: “Η σοφία, η εθνικοφροσύνη

και οι εποικοδομητικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες όλες οι θρησκείες σέβονται, μας επιβάλλουν να αποφύγουμε τη λήψη αυθαίρετων μέτρων εναντίον οποιασδήποτε παράταξης ή πολιτικής ομάδας. Η ειρηνική διαμαρτυρία και η ελευθερία της έκφρασης αποτελούν αναπόσπαστο δικαίωμα για όλους, το οποίο ο λαός της Αιγύπτου έχει κερδίσει μέσω της επανάστασής”, αναφέρεται στην ανάρτηση.

“Ωστόσο, η υπερβολική χρήση του δικαιώματος αυτού χωρίς λόγο θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως το κλείσιμο των δρόμων, καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και την καταστροφή των θεσμών, κάτι που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ειρήνη, το εθνικό συμφέρον και βλάπτει την ασφάλεια και την οικονομία της πολύτιμης χώρας μας”.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας της Κυβέρνησης Ομπάμα, ασκούν πιέσεις στους Αιγυπτίους αξιωματούχους να υπάρξει άμεσα μια δημοκρατική Κυβέρνηση, αφότου ο στρατός της χώρας ανέτρεψε την προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, κάτι που οι ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως πραξικόπημα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, ο Ομπάμα ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας.

Ο ισλαμιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης του Σουδάν, Χασάν αλ-Τουράμπι, κατήγγειλε την Πέμπτη την ανατροπή του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως ένα “πραξικόπημα κατά της νομιμότητας”.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση του Χαρτούμ κράτησε μια πιο ουδέτερη στάση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες μαζί του ότι η ανατροπή του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

“Η αμερικανική πλευρά αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας εταίρο για την Αίγυπτο και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντική γι` αυτούς”, σημείωσε ο Αμρ, ο οποίος είχε δώσει την παραίτησή του στον Μόρσι την Τρίτη, αλλά παραμένει επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, τουλάχιστον μέχρι να διοριστεί μια νέα προσωρινή Κυβέρνηση.

“Ελπίζω ότι θα κάνουν μια σωστή ανάγνωση της κατάστασης, ότι αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο ένα πραξικόπημα. Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η απόλυτη επιθυμία του λαού”, πρόσθεσε.

Ο Κέρι τον διαβεβαίωσε, σημείωσε επίσης ο Αμρ, ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας σύμμαχο, η σταθερότητα του οποίου είναι σημαντική.

Επίσης τον ρώτησε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Αιγύπτιος Υπουργός του απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα κατά του Προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Εξάλλου, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δυο στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη μια από τις επιθέσεις, η οποία σημειώθηκε εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην περιοχή αλ-Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

`Ενα αστυνομικό φυλάκιο και ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ράφα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια σε πολλές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Πολλοί ισλαμιστές έχουν απειλήσει δημοσίως με επιθέσεις σε αντίποινα για την ανατροπή του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, -το οποίο επικαλείται αναφορές του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου-, ένοπλοι ισλαμιστές άνοιξαν πυρ, τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο αεροδρόμιο Ελ-Αρίς στην Χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου και κατά τριών στρατιωτικών σημείων ελέγχου.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές εάν οι συντονισμένες επιθέσεις σε διάφορες στρατιωτικές θέσεις έρχονται ως απάντηση στην ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα