Ντέισελμπλουμ: Επέκταση περιόδου αποπληρωμής δανείων σε Ιρλανδία – Πορτογαλία

21:05 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή να παραχωρήσουν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία επιπλέον επτά χρόνια για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη, ώστε να βοηθηθούν οι δύο χώρες να επιστρέψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters Δουβλίνο και Λισαβόνα απώλεσαν την πρόσβαση τους σε χρηματοδότηση

το 2010 και το 2011 αντίστοιχα και πήραν δάνεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη.

«Η πρόθεση είναι πολύ θετική στο να δούμε την επέκταση της λήξης (των δανείων) τόσο για την Ιρλανδία όσο και για την Πορτογαλία», δήλωσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, Πρόεδρος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέθεσαν πρόταση για παράταση επτά ετών, η οποία βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το οριστικοποιήσουν αυτό αύριο», είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή, στο Δουβλίνο.

Η μέση διάρκεια του συνολικού δανείου της Ιρλανδίας είναι 12,5 χρόνια και της Πορτογαλίας μεταξύ 12,5 και 14,7 χρόνια, ανάλογα με το πιο ταμείο της ΕΕ δίνει τα χρήματα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είπε ότι «μια ουσιαστική ανάκαμψη δεν πρέπει ακόμη να αναμένεται στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών».

«Η Ισπανία έχει τη δυνατότητα να γίνει μια από τις οικονομικές κινητήρες της ζώνης του ευρώ… δεν θα εκπλαγώ αν η Ισπανία μας εκπλήξει όλους, δείχνοντας μια πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα