ΓΓ ΟΗΕ: Να κάνουμε την Ειρήνη όχι απλώς μιαν προτεραιότητα αλλά πάθος μας

21:52 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε πάθος μας την επίτευξη της ειρήνης, όχι απλώς μίαν προτεραιότητα, θα βελτιώσουμε την ασφάλεια όλων των εκτοπισθέντων και θα βοηθήσουμε στην πρόληψη αναβίωσης τέτοιων παραβιάσεων, αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν σε μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό με αφορμή την αυριανή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης

“Αύριο”, όπως αναφέρει ο κ. Μπαν στο μήνυμά του, “σηματοδοτείται η 31η επέτειος της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης -μιας ημέρας συμφιλίωσης, κατά την οποία εκατομμύρια

ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να αφήσουν τις διαφορές των κατά μέρος για να προαγάγουν την ειρήνη μετά το πόλεμο, τις εμφύλιες συγκρούσεις, την κοινωνική σύγκρουση και πολιτικές αναταραχές”.

“Σε όλο τον κόσμο”, δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, “καλούνται οι άνθρωποι να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, διδάσκοντας την ειρήνη και με την ευαισθητοποίηση του κοινού στην εκδήλωση μη βίαιης συμπεριφοράς, μέσω της ενδυνάμωσης των ιδανικών της ειρήνης τόσο εντός των εθνών όσο και ανάμεσά τους”.

“Δεν χρειάζεται”, τονίζει ο κ. Μπαν, “να κοιτάξουμε μακριά, προκειμένου να διαπιστώσουμε την πίκρα που αφήνουν πίσω τους οι συγκρούσεις και το βαρύ φορτίο που φέρουν οι άνθρωποι στην πλάτη των ως αποτέλεσμα του πολέμου”.

“Τέσσερεις δεκαετίες μετά τη δική της αιματηρή σύγκρουση, η Κύπρος”, όπως αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ, “γίνεται η εστία και το ασφαλές καταφύγιο – παράδεισος για τους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από τις πλέον σοβαρές παραβιάσεις ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων”.

“Ανάμεσά τους”, δηλώνει ο κ. Μπαν, “είναι άνθρωποι από την Παλαιστίνη που τρέχουν μακριά από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραηλινών – Παλαιστινίων, άλλοι που δραπετεύουν από την καυτή κατάσταση στο Ιράκ, ή στη Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό, από το Σουδάν, την Ερυθραία, τη Σομαλία και τώρα, αυτήν τη στιγμή, άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη θανατηφόρο κατάσταση στη Συρία”.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, “υπάρχουν σήμερα 15,3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο και 26,4 εκατομμύρια εσωτερικώς εκτοπισμένοι άνθρωποι λόγω των συγκρούσεων και της βίας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων εκτελέσεων, εξαφανίσεων, παρατεταμένης διοικητικής κράτησης, βασανιστηρίων, κατάσχεσης και καταστροφής περιουσιών, καθώς και περιορισμών στις θεμελιώδεις ελευθερίες ενός ατόμου για διακίνηση, συνάθροιση, θρησκεία, γλώσσα και συνεταιρισμό”.

“Το Γραφείο του Υπάτου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (ΥΑΗΕΠ) έχει εντολή”, συνεχίζει ο κ. Μπαν, “να βοηθεί και να προστατεύει τους πρόσφυγες και να προωθεί λύσεις στο πρόβλημα του εκτοπισμού των”.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει, επίσης, ότι “σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως συνέβη στην Κύπρο το 1974, το Γραφείο του ΥΑΗΕΠ στηρίζει τους εσωτερικώς εκτοπισθέντες πληθυσμούς και εργάζεται, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μη κυβερνητικών οργανισμών, σε μιαν προσπάθεια να διασφαλίσει ότι ο κάθε ένας μπορεί να ασκήσει το

Keywords
Τυχαία Θέματα