ΓΓ ΑΚΕΛ: Λανθασμένη η τακτική του Προέδρου για κοινό ανακοινωθέν

19:48 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λανθασμένη τακτική ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην προσπάθεια έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος ε/κ και τ/κ πλευράς δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μιλώντας σε εκδήλωση καταδίκης της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους που διοργάνωσε το κόμμα στη Λευκωσία.

Σε ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

είπε ότι για την έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, «η τακτική που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης ήταν λανθασμένη και έδωσε την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να θέσει απαράδεχτες αξιώσεις στο διάλογο».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουν εξελιχθεί οι συζητήσεις και με δεδομένη την απόρριψη απαράδεκτων τουρκικών απαιτήσεων, η θέση μας είναι ότι πρέπει να επιμένουμε σε συμπερίληψη ξεκάθαρης αναφοράς στη μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια».

«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μια αρχή για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Κύπρος και ο λαός μας να έχουν καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Κυπριανού απευθύνοντας έκκληση προς την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τους επικίνδυνους ακροβατισμούς και να λειτουργήσει με συνέπεια στις διαχρονικές μας θέσεις, αφαιρώντας της (τουρκικής πλευράς) έτσι κάθε άλλοθι».

Απευθύνθηκε «και σε όσους στη διεθνή κοινότητα θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ότι θα μας βρουν συμπαραστάτες μόνο εάν σεβαστούν το συμφωνημένο πλαίσιο και εάν εργαστούν για να υπάρξει λύση που θα οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

«Σε περίπτωση που θα επιδιώξουν λύση με βάση τις απαράδεχτες δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα μας βρουν απέναντι τους», κατέστησε σαφές ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «μετά την εκλογή Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται επανέναρξη των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού», προσθέτοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ως ΑΚΕΛ, δηλώσαμε την ετοιμότητα μας για στήριξη όλων των ενεργειών του Προέδρου Αναστασιάδη που θα γίνονταν σε σωστό πλαίσιο».

Εξήγησε ότι αυτό γίνεται «γιατί ιεραρχούμε το Κυπριακό ως θέμα επιβίωσης του λαού μας στη γη που τον γέννησε και επειδή η σωστή λύση θα δημιουργήσει πολλές ελπίδες και προοπτικές για το κοινό μέλλον του λαού μας».

«Η σωστή λύση του Κυπριακού ήταν και παραμένει στόχος ζωής για το ΑΚΕΛ. Γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο με λύση του Κυπριακού θα μπορούν όλοι οι Κύπριοι να χτίσουν πάνω σε γερά θεμέλια την πρόοδο και την ευημερία τους», είπε ο κ. Κυπριανού.

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι για αυτό το λόγο που το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παρασυρθεί από αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες και αλλότριους στόχους, όπως άλλοι έπραξαν στο πρόσφατο παρελθόν».

Όπως είπε, «θα παραμείνουμε συνεπείς σε αυτή μας τη θέση, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της» χωρίς αυτό να σημαίνει «ότι θα αποδεχόμαστε κάθε απόφαση και ενέργεια του Προέδρου και της Κυβέρνησης του, αντιθέτως θα ασκούμε εποικοδομητική κριτική προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αποκρύβουν λανθασμένοι χειρισμοί που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών ενότητας και συλλογικότητας για την οποία δεσμεύθηκε προεκλογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «τέτοιοι χειρισμοί δυστυχώς έγιναν αρκετοί μέχρι σήμερα και έγιναν για να εξυπηρετήσουν πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Αναστασιάδη».

Από το βήμα αυτής της αντικατοχικής εκδήλωσης, συνέχισε, «απευθύνουμε ξανά έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λειτουργήσει με συλλογικότητα και σεβασμό έναντι των πολιτικών κομμάτων, να λειτουργήσει στη βάση των διαχρονικών θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα της απόφασης του Σεπτέμβρη του 2009 γιατί μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό».

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι την αποκλειστική ευθύνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό έχουν η ηγεσία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας που επιμένουν σε θέσεις έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο, θέσεις που παραπέμπουν σε λύση συνομοσπονδίας».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «την ίδια στιγμή, δεν βοηθούν καθόλου και οι όποιες κινήσεις σκοπιμότητας από τη δική μας πλευρά», αναφέροντας ότι «ενέργειες που στοχεύουν στην ικανοποίηση ισορροπιών στον κυβερνητικό σχηματισμό ή επικοινωνιακών αναγκών, επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση και δίνουν προσχήματα στην τουρκική πλευρά για να ενισχύει την αδιαλλαξία της».

Αναφερόμενος στο ψευδοκράτος ο κ. Κυπριανού είπε ότι «από το 1983 μέχρι σήμερα, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και οι Ελληνοκύπριοι αλλά και οι προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας παλεύουμε από τότε για να αποτινάξουμε το βαρίδι του ψευδοκράτους που προστέθηκε στο ζυγό της κατοχής».

Keywords
Τυχαία Θέματα