ΓΓ ΑΚΕΛ: Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, περισσότερο αναγκαία από ποτέ

12:49 15/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ κατέρχεται στις ευρωεκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση με το δυναμισμό του νέου αίματος, δήλωσε το Σάββατο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι σε αυτές τις εκλογές η συμμετοχή όλων είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη φορά.

Σε ομιλία του στην παρουσίαση

των υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές, στην παρουσία και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα έχει ουσιαστική σημασία και για το εσωτερικό.

Εξήγησε ότι «θα κρίνει αν το ΑΚΕΛ θα παραμείνει ισχυρή πολιτική δύναμη του τόπου. Δύναμη που θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Που δεν θα υποκύψει ούτε σε απειλές, ούτε σε απαράδεκτες θέσεις. Που θα συνεχίσει να παλεύει για να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός μας και να ζήσει ειρηνικά σε Κύπρο ενωμένη, ομοσπονδιακή, δίχως κηδεμόνες, ξένους στρατούς και βάσεις. Δύναμη που θα αντιμάχεται σταθερά και με συνέπεια τις πολιτικές λιτότητας».
Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, είπε ότι είναι ένα «αξιόμαχο και ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο κοσμούν άνθρωποι που μπορούν επάξια να μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Κατερχόμαστε σε αυτές τις εκλογές με καταξιωμένους ανθρώπους με πολύχρονη και σημαντική προσφορά στο χώρο της πολιτικής. Είναι ο Σταύρος Ευαγόρου και ο Νεοκλής Συλικιώτης. Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο τους δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η κοινωνία τους γνωρίζει και τους εκτιμά», είπε.
Πρόσθεσε ότι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ περιλαμβάνονται και άνθρωποι που είναι ζυμωμένοι στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όπως ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος ‘κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του μετέφερε τη φωνή της Αριστεράς και της Κύπρου με επιτυχία στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα φόρα στα οποία μετείχε ως ευρωβουλευτής».

Στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται και μια γυναίκα, η Βέρα Πολυκάρπου, διερμηνέας, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς- Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ενώ ο νεότερος του ψηφοδελτίου είναι ο οικονομολόγος Χάρης Πολυκάρπου, ο οποίος εργάστηκε για τρία χρόνια στις Βρυξέλλες ως συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ δηλώνουν και πάλι το παρόν τους οι Νέες Δυνάμεις, στο πρόσωπο του Δόκτωρα Ψυχολογίας Παναγιώτη Σταυρινίδη. «Ο Παναγιώτης Σταυρινίδης είναι γνωστός για τη μαχητική του αρθρογραφία και για τη συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα, ειδικά μέσα από το διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για την Κύπρο, τον κυπριακό λαό αλλά και όλους τους λαούς της Ευρώπης.
«Σε ό, τι αφορά την Κύπρο, από το αποτέλεσμά τους δεν θα κριθεί απλώς πόσους βουλευτές θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο και με ποια ποσοστά, το κάθε κόμμα. Θα κριθεί ποιες δυνατότητες και ποια προοπτική θα δοθεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα κριθεί ποιες δυνατότητες θα διαμορφωθούν για αντίσταση στις αντιλαϊκές πολιτικές της Τρόικα», είπε.

Όπως είπε, οι βασικές φιλοσοφίες που θα αναμετρηθούν και σε αυτές τις εκλογές είναι δύο. Η μια, είπε, είναι αυτή που είναι ιδεολογικά τοποθετημένη στις δυνάμεις «που δεν θέλουν να αλλάξει ούτε και ένα γιώτα από τα Μνημόνια που βυθίζουν ολόκληρους λαούς στη λιτότητα, την ύφεση και τη μιζέρια».
«Είναι αυτή η φιλοσοφία που ζει στο πετσί του ο κυπριακός λαός από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή που ώθησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει προεκλογικά ενώπιον της κ. Μέρκελ «θα έχουμε την αλληλεγγύη της Γερμανίας, αρκεί να εφαρμόσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει αλλά και ό, τι θα απαιτηθεί». Αυτή που καθοδηγεί τον Υπουργό Οικονομικών να εκφράζει περίπου και τις ευχαριστίες μας επειδή οι «εταίροι» μας κατέστησαν την Κύπρο πειραματόζωο», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Η άλλη φιλοσοφία, είπε, είναι αυτή που καθοδηγεί το ΑΚΕΛ, όλα τα χρόνια της παρουσίας και της δράσης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Είναι η φιλοσοφία που καταγγέλλει τη δογματική και ακραία αντιμετώπιση των οικονομικών δεδομένων κάθε χώρας από τις Βρυξέλλες. Η φιλοσοφία που είχε σωστά προειδοποιήσει πως η υπόσχεση της Συνθήκης της Λισσαβόνας για διασφάλιση της ευημερίας των λαών της Ευρώπης και η περιβόητη αλληλεγγύη θα έμεναν στα χαρτιά», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στην ανεργία, λέγοντας ότι οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν τα 26,5 εκατομμύρια, από τα οποία τα 19,2 εκατομμύρια είναι άνεργοι σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ενώ ένας στους τέσσερις κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αντιθέτως, ανέφερε, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διατηρούνται σταθερά, αφού τις συνέπειες της κρίσης τις φορτώθηκαν οι λαοί και κυρίως οι εργαζόμενοι.

«Το ίδιο δράμα το ζει δυστυχώς, πλέον και ο κυπριακός λαός. Στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλματώδης αύξηση της ανεργίας, ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων και της φτώχειας, μείωση των μισθών και των συντάξεων, κίνδυνοι εκποίησης κατοικιών και περιουσιών και ιδιωτικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ένα χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη οι μισθοί συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 30% ενώ τα κέρδη αναμένεται φέτος να είναι τα υψηλότερα της τελευταίας εικοσαετίας.», είπε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο η Κύπρος να έχει φωνή που να μάχεται για την αξιοπρέπεια του κυπριακού του λαού.

«Να έχει φωνή που μαζί με τις υπόλοιπες προοδευτικές φωνές θα παλεύει για την προοπτική της Ευρώπης των λαών. Για την Ευρώπη που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία. Την Ευρώπη που θα σέβεται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και την κυριαρχία των ανεξάρτητων κρατών», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα