ΓΓ ΑΚΕΛ: Έχουμε μπουχτίσει από διακηρύξεις της ΕΕ ότι θα μας στηρίξουν

13:27 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι αποφάσεις της έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και είναι υποχρέωση της να στηρίξει έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. «Εχουμε μπουχτίσει από διακηρύξεις ότι θα μας στηρίξουν και ότι θα μας βοηθήσουν», είπε, λέγοντας πως κατά τις επαφές του στο Στρασβούργο είχε στηρίξει το αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη για επιπρόσθετα κονδύλια προς την Κύπρο από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Μιλώντας

σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα των επαφών του στο Στρασβούργο, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο λόγος της επίσκεψης του εκεί ήταν για συζήτηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, αλλά και η συζήτηση της έκθεσης της Ρία Οουμεν για την Τουρκία. «Ηταν σημαντικά πολιτικά ζητήματα, για τα οποία κρίθηκε σκόπιμο από το ΑΚΕΛ, να έχουμε απευθείας επικοινωνία και όχι διαμέσου των Ευρωβουλευτών μας, με τους ηγέτες των διάφορων πολιτικών ομάδων.

Αφού παρέθεσε τις επαφές που είχε στο Στρασβούργο, ο κ. Κυπριανού είπε πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους Ευρωβουλευτές και την Ομάδα της Αριστεράς σε σχέση με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ εξήγησε πως οδηγούν την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή. «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σχετική μελέτη, την οποία έχουμε κάνει, ότι δυστυχώς αυτές οι αποφάσεις δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, αλλά θα είναι απλώς η αφετηρία και συνεχώς θα τίθενται ενώπιον μας νέα σημαντικά ζητήματα, και ως εκ τούτου χρειάζεται να παρθούν αποφάσεις», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους πως οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ κατέστρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, επιβάλλοντάς μας σε ένα βράδυ να αλλάξουμε ολόκληρη τη δομή της οικονομίας, κάτι που θα έπρεπε να γίνει σε μια περίοδο ετών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια πως έχουν συζητήσει επίσης τις αποφάσεις που καταρχήν έχουν ληφθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο την περασμένη Παρασκευή. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι μεθοδεύεται πλέον, αυτό που έχει συμβεί στην Κύπρο, να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες όταν και εφόσον προκύπτουν προβλήματα με τον τραπεζικό τους τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της ΕΕ, των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών, έτσι ώστε να αντισταθούμε σε αυτές τις πολιτικές, οι οποίες όχι μόνον είναι αδιέξοδες, αλλά είναι πλέον και καταστροφικές για τις εθνικές οικονομίες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δεύτερο σημείο το οποίο στήριξε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στις επαφές της στο Στρασβούργο, και αυτό είναι το αίτημα που υποβλήθηκε εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη για στήριξη της κυπριακής οικονομίας για επιπρόσθετα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ανέφερε πως για αυτό το αίτημα, ο κ. Κυπριανού βρήκε θετική ανταπόκριση, κατά τις συναντήσεις του, ωστόσο, σημείωσε, υπάρχουν ορισμένα πρακτικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. «Το πρώτο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απορρίψει τον προϋπολογισμό για τα διαρθρωτικά ταμεία, και αυτό απαιτεί επαναφορά του προϋπολογισμού με κάποιες τροποποιήσεις και ενδεχομένως υπερψήφισή του τον ερχόμενο Ιούλιο, και μόνον τόπο θα μπορούν να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την διαφωνία του με την απάντηση που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι αυτές οι ρυθμίσεις για τα κονδύλια έχουν αποφασιστεί μέχρι το 2016 και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για διαφοροποίηση θα είναι δύσκολη γιατί χρειάζεται η διαπραγμάτευση με όλες τις χώρες.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσει η ΕΕ ότι οι αποφάσεις της έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και είναι υποχρέωση τους από την έκφραση κάποιων διακηρυκτικών θέσεων για υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περάσουν στις πράξεις. Εχουμε μπουχτίσει από διακηρύξεις ότι θα μας στηρίξουν, ότι θα μας βοηθήσουν κ.ο.κ. Θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται έμπρακτα αυτό και ένας τρόπος είναι ακριβώς το αίτημα που έχει υποβάλει η Κυβέρνηση, το οποίο στηρίξαμε και βρήκαμε θετική ανταπόκριση από όλους τους συνομιλητές μας», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει για αυτά τα ζητήματα με τον κ. Μπαρόζο.

Τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης της στάσης της Επιτροπής, και έμπρακτης στήριξης της Κύπρου μέσα στους επόμενους λίγους μήνες και όχι μετά από τρία χρόνια, όταν θα είναι πάρα πολύ αργά.

Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ήταν η έκθεση της κ. Οουμεν για την Πρόοδο της Τουρκίας. «Εχουμε επιμέρους παρατηρήσεις για την έκθεση, θα τις υποβάλουμε σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης. Όμως, εκείνο που μας έχει ενοχλήσει είναι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Κόμμα των Φιλελευθέρων και το Κόμμα των Πρασίνων, και οι οποίες στοχεύουν στο να εγκριθεί ο θεσμός των Τουρκοκυπρίων Παρατηρητών στο Ευρωκοινοβούλιο, σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση», είπε ο κ. Κυπριανού, συμπληρώνοντας πως αυτό που θα πρέπει να επιδιωχθεί είναι η επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επιλυθούν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία πως εάν σε αυτή τη φάση εγκριθεί ο θεσμός των Παρατηρητών, στην επόμενη φάση θα τεθεί από κάποιους Ευρωβουλευτές το θέμα του απευθείας εμπορίου και σε κάποια φάση το αίτημα της Τουρκίας για να υπάρξει η αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο από κοινού, μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, προτού καν λυθεί το Κυπριακό», είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε τη θετική ανταπόκριση από κάποιες πολιτικές ομάδες στη θέση ότι η συνολική λύση του Κυπριακού θα επιλύσει τα υπόλοιπα ζητήματα. «Είναι πεποίθηση μας ότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πλειοψηφία του θα απορρίψει αυτό το αίτημα, το οποία αν υιοθετηθεί θα δυσχεράνει περισσότερο τις προσπάθειες λύσης», είπε.

Τέλος, ανέφερε πως για όλα αυτά τα ζητήματα, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, ενημερώνοντας τον για τις επαφές στο Στρασβούργο, αλλά και ζητώντας και τη δική του άποψη πάνω στα διάφορα θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα