Νέος προϋπολογισμός λιτότητας στη Βρετανία

18:09 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης στη Βρετανία κατά το 2013 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά την παρουσίαση ενός ακόμα προϋπολογισμού λιτότητας.

Όπως είπε, η πρόβλεψη του 1,2% που είχε γίνει πριν από τέσσερις μήνες τώρα αναδιαμορφώνεται στο 0,6%. Η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος είναι ότι θα σκαρφαλώσει στο 85% επί του ΑΕΠ και ότι δε θα αρχίσει να μειώνεται πριν από το 2017/18, ένα έτος αργότερα

από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Παρόλα αυτά, ο κ. Όσμπορν επέμεινε ότι η Βρετανία θα αποφύγει τη λεγόμενη «τριπλή ύφεση». Στάθηκε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 11,2% του ΑΕΠ το 2009/10 σε 7,4% το τρέχον έτος. Είπε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω των «πολλών σκληρών αποφάσεων» της κυβέρνησης.

Ο Βρετανός Υπουργός ανακοίνωσε την επίσπευση για το 2014 της αύξησης του αφορολόγητου ορίου ατομικού εισοδήματος στις 10.000 λίρες. Αποφασίστηκε ωστόσο η παράταση ισχύος του ορίου του 1% στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου κατά ένα ακόμα έτος, έως το 2015/16.

Παρουσίασε επίσης μια σειρά μέτρων με σκοπό την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, όπως φοροαπαλλαγές για ερευνητικά προγράμματα και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, καθώς και μέτρα με στόχο τον περιορισμό της φοροαποφυγής. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη μείωση του εταιρικού φόρου κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 20% και την ακύρωση της προγραμματισμένης αύξησης του φόρου καυσίμων. Ο Υπουργός Οικονομικών καταργεί επίσης την αύξηση στο τέλος οινοπνευματωδών πάνω από τον πληθωρισμό.

Ενόψει της ανάληψης της διοίκησης της Τράπεζας της Αγγλίας από τον Καναδό Μαρκ Κάρνεϊ το καλοκαίρι, ο κ. Όσμπορν ανακοίνωσε ότι διατηρείται ο στόχος πληθωρισμού του 2% και ότι η Τράπεζα αποκτά «ανανεωμένες ευρύτερες αρμοδιότητες», με έμφαση όχι μόνο στον πληθωρισμό αλλά και στην ανάπτυξη.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ απάντησε στα μέτρα του προϋπολογισμού λέγοντας ότι η λύση στα προβλήματα της τελευταίας τριετίας της διακυβέρνησης των Συντηρητικών «δεν είναι μία από τα ίδια» και ότι η Βρετανία «αξίζει καλύτερα».

Οι Βρετανοί αναλυτές σχολιάζουν ότι ο κ. Όσμπορν αγνόησε τις φωνές των Εργατικών για τόνωση της οικονομίας με περισσότερες δαπάνες, καθώς και τη γνώμη του Υπουργού Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, για περισσότερο δανεισμό και επενδύσεις τώρα που ο κόστος για τη Βρετανία είναι ιστορικά χαμηλό.

Ο Υπουργός προανήγγειλε πάντως επενδύσεις σε υποδομές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εξοικονομηθούν από νέες περικοπές. Οι λεπτομέρειες αυτών θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, μετά την αναθεώρηση του προγράμματος κυβερνητικών δαπανών. Ανακοινώθηκε μείωση των προϋπολογισμών των περισσότερων Υπουργείων κατά 1% για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια και πρόσθετες περικοπές 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών (συνολικά 11,5 δισ.) ενόψει της αναθεώρησης δαπανών του 2015/16. Εκτός περικοπών θα παραμείνουν σχολεία και υγεία.

Όπως είπε ο Τζορτζ Όσμπορν, «ο προϋπολογισμός είναι για όσους θέλουν να εργαστούν και να προοδεύσουν». Παραδέχθηκε ότι παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο είχε υπολογιστεί, αλλά η κυβέρνηση «αργά μα σταθερά διορθώνει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας».

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού συνέπεσε με την ανακοίνωση αύξησης των ανέργων στη Βρετανία κατά 7.000 στα 2,52 εκατομμύρια.

Ο κ. Όσμπορν ανέφερε επίσης ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν πως η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί και ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα