Λύση για την Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, λέει ο Βαν Ρομπέι

18:04 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Πρέπει να βρούμε το συντομότερο λύση για την Κύπρο γιατί ο χρόνος πιέζει, είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ», δήλωσε σήμερα σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν

Ρόμπει.

«Ειμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από κοινού με τις κυπριακές αρχές να συμφωνήσουν στις πτυχές του προγράμματος στήριξης.

«Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο με 10 δισ. ευρώ σε δάνεια», ενώ θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ, είπε. Χαρακτήρισε την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο ιδιαίτερη τόσο από το μέγεθος του όσο και τη δομή του.

Ο κ. Βαν Ρόμπει διαβεβαίωσε ότι στην ΕΕ οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι 100.000 ευρώ. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απέρριψε την ομόφωνη συμφωνία του Εurogroup.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η σημερινή εξαιρετικά αβέβαιη κατάσταση είναι επώδυνη, πρωτίστως για το λαό της Κύπρου, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. «Ο χρόνος πιέζει δεν είναι θέμα εβδομάδων, η ΕΕ είναι ανοικτή σε άλλες λύσεις και είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας, δεν θα αναλωθώ στο παρελθόν για το τι έγινε και τι θα έπρεπε να γίνει, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να σώσουμε τη χώρα και την ευημερία του κυπριακού λαού.

Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Μπαρόζο που αναχώρησε σήμερα για τη Μόσχα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, υποστήριξε ότι ο Ολι Ρεν είχε ζητήσει από τις κυπριακές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας ήδη από το Νοέμβριο του 2011. «Από τότε λέγαμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ενώ μετά ήρθε το ρωσικό δάνειο που βοήθησε να παραταθεί προσωρινά μια μη βιώσιμη κατάσταση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος ζήτησε τη στήριξη το καλοκαίρι του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφκοβιτς, η Κομισιόν ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, λόγω όμως της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Κύπρου, η Κομισιόν και η Ευρωζώνη έπρεπε να περιμένουν τη νέα κυβέρνηση. Σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση της ομάδας της Ευρωζώνης στις αρχές Μαρτίου, η Κομισιόν παρουσίασε ένα διαχειρίσιμο σενάριο ως πλήρη εναλλακτική λύση στη συμμετοχή των καταθετών, είπε.

Το σενάριο αυτό βασίζονταν στον επιμερισμό του βάρους της διάσωσης από τους επωφελούμενους με αυξημένη φορολόγηση στο κεφαλαίο, αύξηση του εταιρικού φόρου, συνεισφορά από τη Ρωσία, οικονομική ενίσχυση από εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Δεν περιελάμβανε, όπως είπε, απώλειες για τις εγγυημένες καταθέσεις, αλλά σημαντική μείωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ιδιωτικοποίηση μη αποτελεσματικών οργανισμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σέφκοβιτς, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αυτό απορρίφθηκε από αρκετά κράτη μέλη και το ΔΝΤ. Η Κομισιόν προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτικό τομέα και μετά από αυτή την προειδοποίηση το εναλλακτικό σενάριο της έκτακτης εφάπαξ εισφορά τέθηκε ως προϋπόθεση για να δοθεί το δάνειο των 10 δις ευρώ.

Η Κομισιόν αισθάνθηκε την υποχρέωση να στηρίξει το πρόγραμμα καθώς οι εναλλακτικές που προτάθηκαν ήταν πιο επικίνδυνες και λιγότερο θετικές για την κυπριακή οικονομία, είπε.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο και ο Αντιπρόεδρος Ρεν εργάζονται σκληρά για λύση αλλά απαιτείται η πλήρης συνεργασία των κυπριακών αρχών, η εναλλακτική είναι η χρεοκοπία της χώρας και οικονομικές απώλειες για τους πολίτες, θέλουμε να αποφύγουμε αυτό και να συμβάλουμε στη λύση, κατέληξε ο κ. Σέφκοβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα