Νέο καθεστώς στη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων

13:23 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κανόνες για την ίδρυση και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και πολιτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει η έκθεση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως διευκρινίσθηκε, θα ξεκινήσει άμεσα ο τριμερής διάλογος του Ευρωκοινοβουλίου, με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου ο νέος κανονισμός να τεθεί σε ισχύ εγκαίρως και πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.
Στην έκθεση Γιαννάκου, μεταξύ

άλλων, προβλέπεται η διαμόρφωση κοινού νομικού καθεστώτος για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους υπό το δίκαιο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα μπορεί να έχει την έδρα του σε οποιοδήποτε κράτος μέλος επιλέγει και να αναγνωρίζεται σε όλη την επικράτεια της ΕΕ υπό το δίκαιο της Ένωσης ως ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα.

Προβλέπεται επίσης διαχωρισμός των κριτηρίων εγγραφής και αναγνώρισης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από τη χρηματοδότησή τους καθώς και έγκριση χρηματοδότησης εφόσον τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν εκλέξει τουλάχιστον ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση προνοεί ακόμα αύξηση της δημιουργίας ίδιων πόρων, καθώς οι επιτρεπόμενες δωρεές αυξάνονται μέχρι 25.000 ευρώ, αύξηση των κανόνων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων από το ΕΚ που θα είναι υπεύθυνο για τη συνεχή παρακολούθηση και την αξιολόγηση της τήρησης των κριτηρίων της ΕΕ από τα πολιτικά κόμματα πριν αποφασισθεί η επιβολή κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα