Νέες προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησης της ΑΟΖ με το E-WAVE

12:22 9/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Νέες προοπτικές στην αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας δημιουργεί το πρόγραμμα E-WAVE για την Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την εκτίμηση του ενεργειακού δυναμικού από τα θαλάσσια κύματα.

Μιλώντας σε Διεθνή Ημερίδα του Ωκεανογραφικού Κέντρου Κύπρου, στα πλαίσια του προγράμματος E-Wave – Με θέμα «Κυματική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο: Ποσοτικοποίηση και Εκμετάλλευση»,

ο Υπουργός Γεωργίας. Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης σημείωσε τη σημασία της χρήσης νέων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Με βάση τις επείγουσες ανάγκες για την παρακολούθηση και την αξιοποίηση των ΑΠΕ, το δυναμικό κυματικής ενέργειας για ένα νησιωτικό κράτος όπως η Κύπρος με μια εκτεταμένη ΑΟΖ, ελπίζουμε να δημιουργήσει νέες υποσχόμενες προοπτικές, μετά και την πρόσφατη επιτυχή ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Αλετράρης.

Αναφέροντας ότι ο στόχος αυτός έχει την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης, είπε ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολιτική κατάσταση, αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο που είναι έτοιμη να διαδραματίσει προς την κατεύθυνση του ενισχυμένου συντονισμού μεταξύ των χωρών της Μεσογείου για την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων πόρων. Σημείωσε ότι ένα παράδειγμα είναι η επιτυχής συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για εδραίωση της συλλογής ωκεανογραφικών δεδομένων, η οποία θα ενισχύσει την παρακολούθηση και πρόβλεψη των θαλάσσιων περιβαλλοντικών συνθηκών και θα βοηθήσει στην αύξηση της ασφάλειας των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, κατά τη διάρκεια της έρευνας για υδρογονάνθρακες. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κυπριακή Κυβέρνηση, ιδιαίτερα το Υπουργείο Γεωργίας, έχει δημιουργήσει μια στενή συνεργασία και υπέγραψε πρόσφατα σχετική σύμβαση με το Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ωκεανογραφικό Κέντρο.

Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα του E-Wave, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Προώθησης Ερευνας και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου να ανταποκριθεί στους στόχους και τις υποχρεώσεις της εντός της ΕΕ για αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ, αξιοποιώντας τα κύματα της θάλασσας.

«Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία με άμεσους και έμμεσους τρόπους, αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες για μια καλύτερη και καθαρότερη χρήση των δυνατοτήτων του πλανήτη μας», ανέφερε ο Υπουργός.

Μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργου Σιαμμά, ο Ανδρέας Θεοφάνους εξήρε τη σημασία του προγράμματος E-WAVE και δήλωσε την υποστήριξη της αρχής στο έργο.

Εκ μέρους του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη ο Χρύσης Ιωάννου ανέλυσε τις προτεραιότητες και τους στόχους της Κύπρου σε σχέση με την ανάπτυξη ΑΠΕ και την εκπλήρωσε των στόχων που τέθηκαν από την ΕΕ.

Το ερευνητικό έργο E-WAVE ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και έχει συνο

Keywords
Τυχαία Θέματα