Νέες επιχειρήσεις κατά της ανεργίας

12:27 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε σήμερα ότι «η δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα έχουν σαν αποτέλεσμα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποτελεί ένα από τα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας».

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση της Ελληνικής Σχολής ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας με θέμα «Απασχόληση και Νεανική Επιχειρηματικότητα» η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «η ανεργία μεταξύ των νέων τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ ανέκαθεν, ακόμα και πριν από την τρέχουσα οικονομική

κρίση, ήταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τη γενική ανεργία».

Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «δυστυχώς η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα πολύ περισσότερο τους νέους από τις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού».

Στον χαιρετισμό της είπε ότι ως Κύπρος, «αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και τη σημασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, έχουμε υιοθετήσει ως μια από τις βασικές μας προτεραιότητες στον τομέα της απασχόλησης κατά την άσκηση της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με έμφαση στους νέους».

Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας με αυτό τον τρόπο θέλουμε «να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πως θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις προς όφελος των νέων».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μεταξύ των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν, θα περιλαμβάνονται η αναζήτηση/συζήτηση βέλτιστων πρακτικών προώθησης της επιχειρηματικότητας, οι βασικές παράμετροι επιτυχίας στο επιχειρείν, καθώς και νέοι ή/και υφιστάμενοι τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν ευκαιρίες για δημιουργία επιχειρήσεων».

Στην ομιλία της η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «σε εθνικό επίπεδο με την εμφάνιση των πρώτων επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους με την εισαγωγή νέων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και την τροποποίηση υφιστάμενων».

Ενδεικτικά ανέφερε, «την εφαρμογή από το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Σχεδίου προώθησης της Απασχόλησης Ευπαθών Ομάδων του Πληθυσμού, περιλαμβανομένων και των νέων, με προϋπολογισμό εννέα εκατομμύρια ευρώ, σχέδιο από το οποίο επωφελήθηκαν συνολικά περισσότεροι από χίλιοι άνεργοι».

Η Υπουργός Εργασίας είπε, επίσης, ότι «το Σχέδιο Στελέχωσης επιχειρήσεων με νέους απόφοιτους σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), μετά από σχετικές τροποποιήσεις, αξιοποιήθηκε κατά το 2011 από 1.000 νέους απόφοιτους, ενώ για το 2012 προβλέπεται η δαπάνη 5.5 εκατομμυρίων ευρώ για διευκόλυνση άλλων τόσων νέων απόφοιτων για ένταξη στην αγορά εργασίας».

Πρόσθεσε ότι «συνολικά, από την έναρξη του σχεδίου το 2009 πέραν των 2.500 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν σε θέσεις εργα

Keywords
Τυχαία Θέματα