Βουλή: Καταπολέμηση της ανεργίας από ΑνΑΔ

12:16 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Συνολικά 19,77 εκ. ευρώ προνοεί ο προϋπολογισμός της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για το Ειδικό Σχέδιο Δράσης που έχει ενεργοποιηθεί για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στους τομείς της απασχόλησης και της ανεργίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σήμερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Μελών της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ

Γιώργος Οξινος ανέφερε ότι η Αρχή έχει από μελέτη που διενέργησε το τέλος 2008 εκτιμήσει την αύξηση της ανεργίας, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα κατήρτισε προληπτικό σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2009. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα θα επηρεάσουν και την απασχόληση και την ανεργία στην Κύπρο.

Προειδοποίησε παράλληλα, ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μακροχρόνιων ανέργων, ενώ προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου η Αρχή έχει καταρτίσει έκτακτο σχέδιο στήριξης για την κατάρτιση ανέργων στις επιχειρήσεις ύψους 3,3 εκ. ευρώ για το 2012 που αφορά 660 ανέργους.

Εντός του 2012, ο προϋπολογισμός της Αρχής προνοεί ότι θα λειτουργήσουν, μεταξύ άλλων, επιχειρησιακά προγράμματα αρχικής και συνεχιζόμενης κατάρτισης ύψους 4,8 εκ. ευρώ για 40.440 συμμετοχές, έκτακτο σχέδιο επιμόρφωσης ανέργων ύψους 1,2 εκ. ευρώ για 1000 ανέργους, ταχύρρυθμα προγράμματα αρχικής κατάρτισης ύψους 1 εκ. ευρώ για 300 ανέργους, και συγχρηματοδοτούμενα έργα με ΕΕ ύψους 3.6 εκ. ευρώ για 925 ανέργους και 685 αδρανείς γυναίκες.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Οξινος στο σχέδιο στελέχωσης επιχειρήσεων με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ύψους 5,7 σχεδόν εκ. ευρώ για 670 απόφοιτους, λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν συνολικά επιχορήγηση ως και 1.600 ευρώ το μήνα κατά τη διάρκεια του σχεδίου. Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το σχέδιο έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι γίνονται κατά μέσο όρο 85 αιτήσεις το μήνα.

«Το ευχάριστο είναι ότι το 90% των ατόμων που εντάσσονται στο πρόγραμμα προκύπτει ότι στη συνέχεια εξακολουθούν να έχουν απασχόληση», επεσήμανε.

Ο κ. Οξινος αναφέρθηκε και στο θέμα της διασύνδεσης του έργου της ΑνΑΔ με το εκπαιδευτικό σύστημα, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων της Αρχής διαχέονται ποικιλοτρόπως και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ως παράδειγμα παρέθεσε το γεγονός ότι η Αρχή οργανώνει συναντήσεις με τους Σύμβουλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ΓΔ της ΑνΑΔ ενημέρωσε επίσης ότι οι απαιτήσεις σε επαγγέλματα ανώτερου επίπεδου είναι περίπου στο 33% αυτή τη στιγμή με αυξητική τάση,. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον το 70-80% των μαθητών καταλήγει στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται η ζήτηση στην προσφορά.

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά το θέμα της εργοδότησης υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ ο κ. Οξινος παραδέχθηκε ότι δημιουργεί

Keywords
Τυχαία Θέματα