Νέες ανακρίσεις στην Τουρκία για το πραξικόπημα του 1997

17:17 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατέστη ο επόμενος στόχος της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.

Εννέα απόστρατοι στρατηγοί ανακρίθηκαν χθες από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Πρόκειται για τους τότε Αρχηγό των Στρατού, Χικμέτ Κοκσάλ, Αρχηγό Αεροπορίας, Αχμέτ Τσορεκτσί, Διοικητή της Στρατοχωροφυλακής, Τεομάν Κομάν και ΓΓ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), Στρατηγό Ιλχάν Κιλιτς.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Στρατηγός Κιλίτς ήταν εκείνος που ανάγκασε τον τότε Πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν να

υπογράψει αμφιλεγόμενες αποφάσεις του ΣΕΑ.

Η Μιλλιέτ γράφει ότι οι ανακρίσεις στοχεύουν τη στρατιωτική πτέρυγα του τότε ΣΕΑ ενώ ο Εισαγγελέας ζήτησε την σύλληψη των τριών πρώην Αρχηγών Οπλων καθώς και άλλων έξι απόστρατων Στρατηγών. Η Σαμπάχ αναφέρει ότι οι απόστρατοι αρχηγοί όπλων μεταφέρθηκαν στην Αγκυρα όπου ανακρίθηκαν σε σχέση με τις δραστηριότητες της Δυτικής Ομάδας Εργασίας.

Επίσης, μεταφέρθηκαν στην Αγκυρα για ανάκριση από τον εισαγγελέα και οι προφυλακισμένοι για την υπόθεση Εργκενεκόν απόστρατοι Στρατηγοί Τσετίν Ντογάν και Ενγκίν Αλάν.

Η Μιλλιέτ επισημαίνει ότι η χθεσινή επιχείρηση από τον Εισαγγελέα ήταν η πρώτη έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ξεκινήσει νέο κύμα επιχειρήσεων. Προστίθεται ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιχειρήσεις που είχαν γίνει έφοδοι σε σπίτια των υπόπτων, αυτήν την φορά οι ύποπτοι κλήθηκαν χθες από τον Εισαγγελέα στο γραφείο του για ανάκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα