Νέα δεδόμενα στην υπόθεση της Ήλιος

15:53 17/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επανεξέταση των αιτιών που οδήγησαν στη μοιραία πτώση του Boeing 737-300 της ”HELIOS” στις 14 Αυγούστου του 2005 με αποτέλεσμα το θάνατο 121 ανθρώπων, ζητά η εταιρεία Ajet Aviation (πρώην HELIOS).

Επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έλαβε επιστολή από την εταιρεία

Αjet, μέσω των δικηγόρων τους, η οποία απευθύνεται στην αντίστοιχη ελλαδική επιτροπή που συνέταξε το τελικό πόρισμα για την έρευνα του μοιραίου ατυχήματος στο λόφο του Γραμματικού το 2005.

Ο κ. Ορφανός είπε πως η επιστολή απευθύνεται στην ελλαδική επιτροπή μέσω της κυπριακής επιτροπής και ανέφερε ότι ”έχουμε στείλει τα στοιχεία αυτά στην ελλαδική επιτροπή από την περασμένη Τρίτη”.

”Ζητούν (η Ajet) νέα διερεύνηση του τραγικού ατυχήματος υπό το παράρτημα 13 του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και από το νόμο διότι έχουν προκύψει νέα και σημαντικά στοιχεία. Εχουν στείλει ένα CD με μακροσκοπικές φωτογραφίες και ένα κείμενο στο οποίο αναλύονται τα στοιχεία”, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ορφανός.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της κυπριακής επιτροπής, στην επιστολή αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία καναδικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων, το τραγικό ατύχημα δεν είναι αποτέλεσμα μια σειράς ανθρωπίνων λαθών, αλλά αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργίας του συστήματος συμπίεσης του αεροσκάφους.

”Αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό που αναφέρθηκε στη διερεύνηση ότι ο διακόπτης του συστήματος συμπίεσης του αεροσκάφους ήταν στο χειροκίνητο είναι λανθασμένο και προσπαθούν να το αποδείξουν μέσα από το υλικό. Λένε ακόμη ότι η επιτροπή της Ελλάδας έκανε τέσσερα σημαντικά λάθη”, είπε ο κ. Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός είπε ότι η κυπριακή επιτροπή διερεύνησης θα έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη ελληνική επιτροπή ”και στη συνέχεια θα μελετηθεί η αίτηση και θα δοθεί απάντηση”.

”Εχουμε αρκετά στοιχεία τα οποία θα δούμε και ακολούθως θα δώσουμε μια τεκμηριωμένη απάντηση”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ορφανός είπε πάντως πως σε ό,τι αφορά την κυπριακή επιτροπή διερεύνησης υπήρξε προηγούμενο όπου στο παρελθόν ζητήθηκε δεύτερη διερεύνηση συμβάντος που αφορούσε μικρό αεροσκάφος και η οποία απορρίφθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα